Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: volatiel beleggingsjaar in verschiet

Beursblik: volatiel beleggingsjaar in verschiet
27 jan 2016 om 10:53

Het komende beleggingsjaar zal wederom volatiel zijn, waarbij veel van dezelfde marktthema’s als in 2015 het sentiment zullen bepalen. Dit is de verwachting van portefeuillemanager Jacob Jurg van Trade Wind Capital, die voor 2015 de meest succesvolle beursexpert was die deelnam aan de maandelijkse enquete van Actiam.

 

Een belangrijk thema voor 2016 blijft volgens Jurg het beleid van de centrale banken. "De impact van centrale bankiers zal doorslaggevend blijken."

 

De Amerikaanse Federal Reserve zal dit jaar verder verkrappen, hoewel de portefeuillemanager verwacht dat de Fed dit erg voorzichtig zal doen nadat de markten sinds de renteverhoging in december zelf voor veel extra verkrapping hebben gezorgd. De andere grote centrale banken hebben echter "het stokje"" van de Fed enigszins overgenomen.

 

De olieprijs blijft voor Jurg zo volatiel, dat het volgens de expert haast ondoenlijk is hierop op korte termijn een visie op te hebben, op iets langere termijn zal er waarschijnlijk wat herstel optreden. De grote vraag is of de correlatie tussen olie en de aandelenmarkten zo hoog blijft.

 

De angst voor een mondiale recessie, die steeds meer wordt ingeprijsd, is volgens Trade Wind Capital onterecht. "Dat zien wij niet. "

 

Daarbij is China volgens Jurg "een vervelend probleem, maar niet onbeheersbaar".

 

Op bedrijfsniveau is Jurg het meest positief gestemd over de winstontwikkeling van Europese bedrijven. "Hier is het het beste toeven in aandelenland", zo meent de portfeuillemanager.

 

Daarbij merkte de beursexpert wel op dat grondstoffengerelateerde ondernemingen nog een hachelijk jaar tegemoet gaan.Veel van deze ellende is echter op de beurs al ingeprijsd.

 

Afgelopen jaar waren vooral de defensieve fondsen, zoals een Unilever en Heineken, geliefd, mede vanwege het dividendrendement die deze fondsen bieden. Inmiddels zijn deze defensieve fondsen echter op groeiwaarderingen geprijsd volgens Jurg en daarom niet aantrekkelijk meer.

 

"Als er meer optimisme in de markt komt, zullen deze fondsen achterblijven", zo voorziet Jurg.

 

Juist in de cyclische aandelen is dan volgens de beursexpert van Trade Wind Capital het meest te halen. Namen waaraan Jurg dan denkt zijn het fors afgestrafte ArcelorMittal en Royal Dutch Shell.

 

De staalreus is volgens Jurg echter "zo hard afgestraft" dat de perceptie over de gezondheid van de balans inmiddels een probleem is geworden. Shell is bezig met een grote overname, die aanvankelijk bij Trade Wind Capital niet met gejuich werd ontvangen. De overnameprijs voor BG Group is inmiddels flink afgekomen omdat de acquisitie deels in aandelen wordt betaald, en daardoor beduidend aantrekkelijker.

 

"ArcelorMittal is veel risicovoller dan Shell", zo concludeerde Jurg, die voor grondstoffengerelateerde fondsen als groep positief gestemd is.

 

Jurg tipte voor 2015 als topper TNT Express, dat 41 procent hoger sloot, en waarschuwde weg te blijven bij Delta Lloyd. De verzekeraar sloot afgelopen jaar af met een koersverlies van 68 procent.

 

Ook voor 2016 kunnen beleggers hun vingers beter niet branden aan Delta Lloyd, zo meent Jurg, wijzend op de grote claimemissie die het fonds nog in het vooruitzicht heeft.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.