Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: grondstoffen drukken op Damrak

Beursupdate: grondstoffen drukken op Damrak
27 jan 2016 om 11:41

De Amsterdamse beurs noteert richting het einde van de ochtendhandel in het rood, in afwachting van het renbesluit uit Amerika. Tegen de klok van twaalf uur noteerde de AEX 0,8 procent lager op 418,67 punten, waarmee het verlies grofweg in lijn was met die op de omringende beurzen.

 

Op macro-economisch vlak is het vandaag vooralsnog rustig. In Duitsland bleek het consumentenvertrouwen een pas op de plaats te hebben gemaakt, terwijl dit in Frankrijk licht steeg.

 

Vanmiddag staan in Amerika onder meer cijfers over de huizenmarkt en de wekelijkse olievoorraden op de rol. Nadat de aandelenmarkten zich dinsdag flink optrokken aan de stijgende olieprijzen, staat het zwarte goud vandaag weer onder druk. Olie-futures noteren circa 3 procent lager.

 

De meeste aandacht zal vandaag evenwel uitgaan naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Aangezien de centrale bank nog slechts zes weken geleden de rente voor het eerst in jaren verhoogde, voorziet marktanalist Philip Marey van Rabobank niet dat de Fed vanavond opnieuw in actie komt. Daarbij is er ook geen persconferentie gepland, wat het moeilijk maakt om "koerswijzigingen helder te communiceren".

 

Rabobank verwacht dat de Fed dit jaar vermoedelijk maar twee keer de rente verhoogt, in plaats van de vier die er officieel worden voorzien. "Twee stuks zijn veel realistischer, gegeven dat de vertraging van de wereldeconomie en de sterke dollar ook in de komende tijd nog voor de nodige tegenwind zal zorgen", aldus Marey.

 

De euro/dollar werd iets hoger verhandeld op 1,0876.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden de meeste fondsen lager verhandeld. Met verliezen van respectievelijk 1,8 en 2,2 procent waren ArcelorMittal en Royal Dutch Shell de grootste verliezers. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor de staalreus met 1 dollar naar 4,50 dollar vanwege de verwachte slechte aankomende jaren in de staalindustrie. Shell houdt momenteel een aandeelhoudersvergadering over de overname van BG Group. De verwachting is dat er toestemming zal worden verleend voor de acquisitie.

 

Het handjevol stijgers in de AEX werd aangevoerd door RELX met een koerswinst van 0,9 procent. KPN steeg 0,4 procent.

 

In de AMX domineerde het rood ook de koersenborden. Met een verlies van 2,0 procent was SBM Offshore een van de grootste dalers. De vastgoedfondsen Eurocommercial Properties en Vastned leverden zelfs elk ruim twee procent in. Koploper was BE Semiconductor Industries, dat 1,6 procent won na een koopaanbeveling door ING. BlackRock en Old Mutual verhoogden het belang in Besi.

 

Onder de kleinere fondsen vielen Brunel International en Docdata op met koerswinsten van ruim drie procent. Ordina verloor 2,2 procent en Heijmans 2,3 procent. Accell Group, dat in Taiwan het slachtoffer was van fraude, verloor slechts een half procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.