Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eindsprint zet Damrak in het groen

Eindsprint zet Damrak in het groen
27 jan 2016 om 17:53

De Amsterdamse beurs is woensdag uiteindelijk flink in het groen gesloten, nadat de AEX het grootste deel van de dag in het rood handelde. De hoofdindex sloot 0,6 procent hoger op 424,41 punten en ook de meeste omringende beurzen eindigden hoger.

 

Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB trokken de beurzen zich op aan een licht herstel van de olieprijs, nadat eerder vanmiddag bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week met 8,4 miljoen vaten waren toegenomen. Westerterp zag dat onder meer indexzwaargewicht Royal Dutch Shell hiervan profiteerde. Maart-futures op een vat Brent stegen 1,8 procent en een vat West Texas Intermediate werd 1,2 procent duurder.

 

“Vandaag leek een rustige dag, maar dat was het niet,” aldus de vermogensbeheerder van JNVB. Het sentiment wordt volgens Westerterp gedomineerd door met name de ontwikkeling van de “uiterst” volatiele olieprijs. “Wanneer de prijzen stabiliseren, zal de rust op de markten iets terugkeren”, ook omdat de bedrijfscijfers volgens Westerterp vooralsnog geen reden tot zorgen geven.

 

Vanochtend bleek in Duitsland het consumentenvertrouwen een pas op de plaats te hebben gemaakt, terwijl dit in Frankrijk licht steeg. Later op de dag kwam uit Amerika het nieuws dat de verkopen van nieuwe eengezinswoningen in december fors zijn toegenomen. De verkoop van eengezinswoningen steeg met 10,8 procent.

 

Vanavond gaat de aandacht uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. Aangezien de centrale bank nog slechts zes weken geleden de rente voor het eerst in jaren verhoogde, voorziet marktanalist Philip Marey van Rabobank niet dat de Fed vanavond opnieuw in actie komt. Daarbij is er ook geen persconferentie gepland, wat het moeilijk maakt om “koerswijzigingen helder te communiceren”. Portefeuillemanager Ben Emons van het Amerikaanse Leader Capital rekent eveneens niet op veranderingen, hoewel de Fed mogelijk wel iets negatiever kan zijn over de wereldeconomie. 

 

Rabobank verwacht dat de Fed dit jaar vermoedelijk maar twee keer de rente verhoogt, in plaats van de vier die er officieel worden voorzien. “Twee stuks zijn veel realistischer, gegeven dat de vertraging van de wereldeconomie en de sterke dollar ook in de komende tijd nog voor de nodige tegenwind zal zorgen”, aldus Marey.  

 

Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,0873.

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX wisten 16 van de 25 fondsen in het groen te blijven, waaronder uitgever RELX dat 2,2 procent hoger sloot. Ook branchegenoot Wolters Kluwer kon op bijval van beleggers rekenen en werd 1,8 procent meer waard. Altice steeg met 2,3 procent het meest onder de hoofdfondsen, ondanks dat Nomura het koersdoel voor de Franse kabelaar verlaagde met 5 euro naar 22,00 euro. Volgens analisten van de Japanse zakenbank is de huidige waardering van Altice aantrekkelijk, maar zetten beleggers “terecht” vraagtekens bij de houdbaarheid van de groei van de Franse kabelaar.

 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell steeg 2,0 procent in waarde. De oliereus kreeg woensdag conform verwachting de steun van zijn aandeelhouders om BG Group over te nemen. Donderdag buigen de aandeelhouders van BG zich over de transactie.

 

Onder de hoofdfondsen maakte Delta Lloyd een koersval van 1,0 procent. Persbureau Bloomberg schreef op basis van een analistenrapport dat de verzekeraar de betaling van de rente op twee obligaties mogelijk zal overslaan, nu het slotdividend over 2015 is geschrapt. Het gaat om een obligatie van 750 miljoen euro met een couponrente van 4,375 procent, die op 13 juni betaald moet worden, en een obligaties van 500 miljoen euro met een rente van 9 procent, die op 29 augustus betaalbaar is.

 

Gemalto verloor 1,3 procent en het volatiele OCI werd 1,2 procent minder waard.  

 

In de Midkap werd Arcadis 1,9 procent meer waard, nadat het advies- en ingenieursbureau de afgelopen twee dagen hard onderuit ging na het afgeven van een winstwaarschuwing. De vastgoedfondsen Eurocommercial Properties, Vastned en Wereldhave leverden echter tot 4,5 procent in.

 

Ook Aperam leverde in. De fabrikant van roestvast staal verloor 2,0 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel fors van 56,00 naar 44,00 euro. Volgens de analisten van de Zwitserse zakenbank heeft Aperam het afgelopen kwartaal last gehad van een gedaalde nikkelprijs en de afbouw van voorraden. Evenwel verwachten de marktvorsers in 2016 een ommekeer. 

 

Onder de kleinere fondsen steeg Docdata 3,3 procent, terwijl pennystock Macintosh Retail Group 25,0 procent inleverde op 0,03 euro. Bouwer Heijmans werd 2,9 procent minder waard.

 

Tussenstand Wall Street

 

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten steeg de Dow Jones index 0,2 procent. De breder samengestelde S&P 500 index won 0,4 procent, terwijl techbeurs Nasdaq juist 0,4 procent verloor.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.