Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs omhoog na volatiele handel

Olieprijs omhoog na volatiele handel
27 jan 2016 om 21:00

De olieprijs is woensdag op diverse factoren hoger gesloten, waaronder het wekelijkse Amerikaanse voorradenrapport, berichten dat Rusland met de OPEC gaat praten over een verlaging van de productie en het rentebesluit van de Federal Reserve.

 

De maart-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange op 32,30 dollar, een stijging van 0,85 dollar of 2,7 procent ten opzichte van dinsdag. Voor een vat Brent uit april werd woensdagavond rond de 33,70 dollar betaald, een stijging van 3,5 procent.

 

De oliefutures stonden woensdag aanvankelijk lager, maar de verliezen werden opvallend genoeg weggewerkt na het verschijnen van het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport van de Energy Information Administration. De voorraden stegen vorige week met ruim 8 miljoen opnieuw flink, maar de productie daalde licht en dat was een positief element in het voorradenrapport.

 

Voorafgaand aan de data vreesde de markt een forse stijging op basis van de voorraadcijfers waarmee het American Petroleum Institute dinsdagavond kwam. Volgens de data van API stegen de voorraden vorige week met 11 miljoen.

 

"Het EIA-rapport was niet zo slecht als het API-rapport, maar het zijn nog steeds zwakke cijfers", aldus vermogensbeheerder Scott Shelton van ICAP.

 

De benzinevoorraden liepen vorige week verder op, met zo’n 3,5 miljoen vaten, waar een toename van 1,1 miljoen was voorzien. De voorraden stookolie daalden met 4 miljoen vaten wel veel sterker dan voorzien, mogelijk vanwege de sneeuwstorm die de oostkust van de VS vorige week teisterde.

 

De futures stegen woensdag ook op de berichten dat de OPEC en Rusland mogelijk gaan praten over een productieverlaging, maar de markt blijft sceptisch of het oliekartel daadwerkelijk in zijn output zal snijden.

 

"Het is nog steeds onzeker of de OPEC zijn ‘survival of the fittest’-strategie, dus het verhogen van de productie in het gevecht om marktaandeel, laat varen", waarschuwde olie-analist Michael Poulsen van Global Risk Management.

 

De Federal Reserve handhaafde woensdag zoals verwacht zijn belangrijkste rentestand. Wel was de centrale bank voorzichtiger over de ontwikkeling van de economie en de inflatie. Volgens marktvolgers zou dit kunnen betekenen dat de Fed de rente dit jaar minder vaak verhoogt dan eerder verwacht.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.