Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit lager

Wall Street sluit lager
27 jan 2016 om 22:06

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag in het rood gesloten nadat de Federal Reserve besloot om de rente ongewijzigd te laten.

 

De S&P 500 index noteerde 1,1 procent lager op 1.882,95 punten. De Dow Jones index daalde 1,4 procent naar 15.944,32 punten en de Nasdaq verloor liefst 2,2 procent op 4.468,17 punten.

 

De Federal Reserve besloot om de rente conform verwachting ongemoeid te laten op het tarief van 0,25 tot 0,50 procent. Vorige maand verhoogde de centrale bank de rente voor het eerst in meer dan negen jaar vanwege een "aanzienlijke" verbetering op de arbeidsmarkt en een "redelijke zekerheid" dat de inflatie op middellange termijn naar het gewenste niveau van twee procent zal stijgen.

 

"Niemand had er iets over verwacht", aldus Philip Marey van Rabobank. De centrale bank gaf volgens de macro-econoom zelf al aan dat er "te weinig nieuwe cijfers zijn tussen nu en de [vorige] vergadering in december".

 

Marey sprak evenwel van "kleine aanpassingen" in de tekst, wijzend op onder meer de erkenning door de Fed dat de economische groei aan het einde van 2015 vertraagde. "De binnenlandse vraag zwakt wat af", aldus de macro-econoom, toevoegend dat de centrale bank zich "iets voorzichtiger" uitliet over de consumptie en investeringen. Over de arbeidsmarkt sprak de centrale bank zich volgens de macro-econoom wel positief uit.

 

Wat betreft de recente marktturbulentie, zei de Fed woensdag dat men "de wereldwijde economische en financiele ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt." De centrale bank herhaalde opnieuw dat verdere renteverhogingen op een geleidelijk tempo zullen worden doorgevoerd.

 

De euro/dollar noteerde woensdagavond op 1,0895. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,0873 en dinsdag stond er een stand van 1,0852 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

 

Olie won terrein terug. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,6 procent naar 31,95 dollar, terwijl Brent 3,1 procent hoger noteerde op 33,59 dollar. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie bleek dat de voorraden ruwe olie met 8,4 miljoen vaten stegen tot 494,9 miljoen vaten. De benzinevoorraden stegen met 3,5 miljoen vaten tot 248,5 miljoen vaten. Voorraden stookolie en diesel kwamen uit op 160,5 miljoen vaten, een afname van 4,1 miljoen vaten.

 

Verder bleek dat de verkoop van eensgezinswoningen in december op maandbasis groeide, aangepast voor seizoensinvloeden, met 10,8 procent tot een geannualiseerde 544.000 stuks. Op jaarbasis stegen de verkopen in december met 9,9 procent.

 

De macro-economische agenda bevat op donderdag onder meer de orders voor duurzame goederen en de aanstaande woningverkopen, samen met de wekelijkse steunaanvragen.

 

Bedrijfsnieuws

Voorbeurs maakten Boeing en United Technologies bekend dat zij de resultaten in het afgelopen kwartaal onder druk zagen staan. Beide ondernemingen verwachten echter dat 2016 verbetering zal brengen. De resultaten van Boeing kregen met een verlies van 8,9 procent een negatief onthaal, terwijl het aandeel United Technologies juist een winst van 0,2 procent liet optekenen.

 

Dinsdagavond maakte Apple al een recordomzet bekend. In de laatste maanden van 2015 verkocht het technologiebedrijf onder meer bijna 75 miljoen iPhones, wat een omzet opleverde van 75,9 miljard dollar en in een nettowinst van 18,4 miljard dollar resulteerde. Voor het lopende kwartaal mikt Apple op omzet van 50 miljard tot 53 miljard dollar. Beleggers reageerden weinig enthousiast, vermoedelijk ingegeven omdat de verkoop van de iPhone nog maar nauwelijks steeg en de iPad zelfs een kwart minder vaak werd verkocht. Het aandeel, een zwaargewicht in de Dow, kelderde 6,7 procent.

 

Nabeurs staan de kwartaalcijfers van onder meer Facebook, eBay en Texas Instruments geagendeerd. Op donderdag openen voorbeurs onder meer Caterpillar, Ford Motor Company en Nucor de boeken, nabeurs gevolgd door Microsoft Corporation en Visa.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.