Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winst Santander gestut door Britse kredietverlening

Winst Santander gestut door Britse kredietverlening
27 jan 2016 om 08:59

Banco Santander heeft de winst over het vierde kwartaal fractioneel zien stijgen, waarbij groei van de Britse kredietverlening compenseerde voor zwakke prestaties in Latijns-Amerika en op de Spaanse thuismarkt. Dit maakte de Spaanse bank woensdag voorbeurs bekend.

 

De nettowinst steeg met 0,3 procent ten opzichte van een jaar eerder tot krap 1,5 miljard euro. Daarmee presteerde Santander evenwel beter dan verwacht, aangezien analisten rekenden op een winst van circa 1,3 miljard euro.

 

De netto rentebaten stegen in het afgelopen kwartaal op jaarbasis conform verwachting van analisten van 7,7 naar 7,9 miljard euro.  De netto rentebaten, van groot belang voor retailbanken als Santander, zijn het verschil tussen wat kredietverstrekkers hun klanten betalen op hun tegoeden en vragen voor leningen.

 

Santander rapporteerde een fully loaded kapitaalratio van 10,05 procent, tegen 9,85 procent eind september. Dat is een welkome verbetering voor beleggers, vanwege zorgen dat de Spaanse bank een van de zwakst gekapitaliseerde banken van Europa is.

 

Om die zorgen weg te nemen gaf Santander in januari vorig jaar voor 7,5 miljard euro aan nieuwe aandelen uit, maar sindsdien werd weinig voortgang geboekt en die zwakte blijft beleggers en analisten zorgen baren.

 

“Kapitaal is het grootste risico voor de aandelenkoers van Santander”, aldus Exane BNP in aanloop naar de cijferpublicatie. “Hoewel de kapitaalratio’s niet volledig vergelijkbaar zijn in Europa, zit Santander onder het niveau dat wij verwachten voor de Europese sector als geheel”, zo gaven analisten van Exane aan.

 

De zorgen om de kapitaalbuffers zijn toegenomen door de recessie in Brazilië, waar Santander ongeveer een vijfde van de groepswinst genereert.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.