Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse beurzen sluiten in het groen

Amerikaanse beurzen sluiten in het groen
28 jan 2016 om 22:08

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger gesloten na overwegend positief ontvangen bedrijfscijfers en opverende olieprijzen, terwijl tegenvallende macrocijfers juist wogen op het sentiment.  Beleggers hadden moeite om richting te kiezen op een volatiele handelsdag met gemengd nieuws, waarbij de indices meerdere keren in het rood noteerden om richting de slotzoemer toch overtuigend de weg omhoog te vinden.

De Dow Jones index werd 0,8 procent duurder op 16.069,64 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,6 procent op 1.893,36 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,9 procent naar 4.506,68 punten.

Olieprijzen zaten in de lift na geruchten dat Saoedie Arabië productiebeperkingen wil voorstellen op een bijeenkomst volgende maand met OPEC landen en andere olie exporterende landen. Maart futures op een vat West Texas Intermediate klommen krap drie procent naar 33,32 dollar, na aanvankelijk nog bijna zeven procent te zijn gestegen, en oliegigant Exxon Mobile won 2,3 procent.

Op macrovlak kregen beleggers evenwel een daling van de orders voor duurzame goederen te verwerken in december van 5,1 procent op jaarbasis, waar de markt rekende op een daling van minder dan een procent. Marktanalisten op zakenzender CNBC zagen in het tegenvallende cijfer een mogelijke aanleiding voor de Federal Reserve om een rente verhoging in de eerste helft van 2016 voor zich uit te schuiven.

Aanstaande woningverkopen in Amerika bleken daarnaast in december op maandbasis slechts fractioneel met 0,1 procentpunt te zijn gestegen. Op jaarbasis was er nog sprake van een stijging van 4,2 procentpunt.

De euro sterkte 0,4 procent aan ten opzichte van de dollar naar 1,0945.

 
Bedrijfscijfers

Sociaal netwerk site Facebook stond in het middelpunt van de belangstelling na een omzetstijging in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 52 procent, hetgeen resulteerde in een ruimschootse verdubbeling van de nettowinst naar 1,6 miljard dollar. Het aandeel steeg krap 16 procent en klom naar een beurswaarde van ruim 300 miljard dollar. De Chinese internetgigant Alibaba rapporteerde eveneens een ruimschootse winstverdubbeling naar ruim 1,9 miljard dollar. Vooral op mobiel vlak deed Alibaba weer goede zaken. De omzet uit mobiele verkopen in China steeg met maar liefst 192 procent. Het aandeel steeg aanvankelijk drie procent, maar koerste daarna juist vier procent lager.

De Amerikaanse online marktplaats Ebay (-12,5%) liet weten flink last te hebben ondervonden van de dure dollar en kampt daarnaast met zware concurrentie van Amazon.com. De omzet maakte een pas op de plaats en de winst daalde met circa 200 miljoen dollar tot 523 miljoen dollar.  De fabrikant van onder meer zware machines voor de weg- en waterbouw Caterpillar (+4,7%) maakte daarnaast een winstdaling bekend en stelde de omzetverwachting voor 2016 naar beneden toe bij.

Ook Eli Lilly (-6,0%) verlaagde bij het openen van de boeken over het afgelopen kwartaal de outlook. Beter verging het Sherwin-Williams (-1,0%), een concurrent van AkzoNobel, dat de winst flink zag stijgen en verwacht dat deze trend doorzet. Ford (-1,2%) boekte daarnaast weer zwarte cijfers. Onderaan de streep noteerde de fabrikant een winst van 1,9 miljard dollar, nadat een jaar eerder nog een verlies van 2,5 miljard dollar werd gemaakt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.