Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start in het rood na rentebesluit Fed

Damrak start in het rood na rentebesluit Fed
28 jan 2016 om 08:22

De Amsterdamse beurs gaat donderdag een lagere opening tegemoet nadat Wall Street na het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond fors terrein prijs gaf. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,9 procent.

Wall Street gaf de bescheiden winsten prijs en sloot zelfs fors in het rood, nadat de Fed, overigens conform verwachting, besloot om de rente ongewijzigd te laten op het tarief van 0,25 tot 0,50 procent. "Niemand had er iets over verwacht", aldus Philip Marey van Rabobank. De centrale bank gaf volgens de marktanalist zelf al aan dat er "te weinig nieuwe cijfers zijn tussen nu en de [vorige] vergadering in december".

    
Marey sprak evenwel van "kleine aanpassingen" in de tekst, wijzend op onder meer de erkenning door de Fed dat de economische groei aan het einde van 2015 vertraagde. "De binnenlandse vraag zwakt wat af", aldus de marktanalist, toevoegend dat de centrale bank zich "iets voorzichtiger" uitliet over de consumptie en investeringen. Over de arbeidsmarkt sprak de centrale bank zich volgens de macro-econoom wel positief uit.

    
Wat betreft de recente markt turbulentie, zei de Fed woensdag dat men "de wereldwijde economische en financiële ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt." De centrale bank herhaalde opnieuw dat verdere renteverhogingen op een geleidelijk tempo zullen worden doorgevoerd. "De markt heeft de kans voor een volgende renteverhoging geprijst voor september, terwijl de Fed nog steeds hoopt het kan de rente verhogen in maart of juni", aldus portfoliomanager Ben Emons van het Amerikaanse Leader Capital.

De euro/dollar reageerde per saldo nauwelijks op het rentebesluit en noteerde vanochtend op 1,0881, rond het niveau van het sluiten van de Europese beurzen op woensdag. De olieprijzen zaten daarentegen in de lift en een maart-future op een vat West Texas Intermediate (WTI) steeg 1,6 procent naar 31,95 dollar. In de Aziatische handel gaf de WTI vanochtend echter alweer ruim een procent prijs.

Marktanalist Ron van der Does van IG merkte op dat de markt woensdag het rapport van de wekelijkse voorraden ruwe olie, waarbij een aanzienlijke toename werd gerapporteerd, volledig negeerde. "Als markten [-] niet meer reageren op slecht nieuws kan er een omkeer nabij zijn. Dit zou steun kunnen geven aan de markt en vertrouwen terug kunnen brengen", aldus de marktanalist.

Nabeurs rapporteerden een trits aan technologiegiganten uit Amerika hun cijfers, waarbij Facebook blikvanger was. CEO en oprichter Mark Zuckerberg maakte een omzetstijging van 52 procent bekend, hetgeen resulteerde in een ruimschootse verdubbeling van de nettowinst in het afgelopen kwartaal naar 1,6 miljard dollar. Het aandeel noteerde vervolgens meer dan 12 procent hoger, na een verlies van 3,0 procent op 94,45 dollar in de reguliere handel.

Cijfers van onder meer Qualcomm, eBay, Texas Instruments en PayPal werden daarnaast in de elektronische handel gemengd ontvangen.

Het beeld in Azië was vanochtend in navolging van het rode slot op Wall Street negatief, waarbij de verliezen uiteenliepen van 0,7 procent voor de beurs in Tokio tot 2,0 voor de Shanghai Composite.

Beleggers krijgen vandaag naast een stroom aan bedrijfscijfers onder meer inzicht in het consumentenvertrouwen in de eurozone, de Duitse inflatie en de aanstaande Amerikaanse woningverkopen.

Bedrijfscijfers

Eurocommercial Properties kocht een winkelcentrum in Perugia, ter grootte van 28.000 vierkante meter. In het winkelcentrum zit een hypermarket die ruim 11.000 vierkante meter voor zijn rekening neemt en nog eens 50 andere winkels. De gemiddelde omzet per vierkante meter is meer dan 5.550 euro.

Berenberg startte donderdag met het volgen van Randstad met een koopaanbeveling en een koersdoel van 60,00 euro. Analisten van de Duitse zakenbank vinden Randstad vooral koopwaardig vanwege de blootstelling van de uitzender aan continentaal Europa.

Gemalto en Symbiont gaan samenwerken om om financiële instellingen te helpen met het uitvoeren van "slimme" contracten en andere blockchain-gebaseerde transacties.  Symbiont zal gebruik gaan maken van Gemalto’s SafeNet en haar Hardware Security Modules voor het beschermen van blockchain-identiteiten en -transacties. Hiermee worden diefstal, vervalsing en ander misbruik tegengegaan, aldus Gemalto.

Sligro Food Group neemt de groothandelsactiviteiten van De Kweker in Purmerend en Texel over. Financiele details van de transactie werden niet genoemd. De overgenomen activiteiten waren vorig jaar goed voor een omzet van circa 17 miljoen euro. Met de overname treden ook 35 medewerkers in dienst van Sligro.

De beursnotering van Ballast Nedam zal per 26 februari worden beëindigd. Dit maakte de bouwer donderdag voorbeurs bekend nadat Euronext instemde met de beursexit van het fonds.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index noteerde woensdag 1,1 procent lager op 1.882,95 punten. De Dow Jones index daalde 1,4 procent naar 15.944,46 punten en de Nasdaq verloor maar liefst 2,2 procent op 4.468,17 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.