Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: buitenlandse factoren raken Amerikaanse economie

Beursblik: buitenlandse factoren raken Amerikaanse economie
29 jan 2016 om 16:27

De groeivertraging van de Amerikaanse is vooral het gevolg van externe factoren. Dit stelde marktanalist Philip Marey van Rabobank tegenover ABM Financial News.

 

Het Amerikaanse bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal nog met 2,0 procent, terwijl dit in de laatste drie maanden van 2015 nog slechts 0,7 procent was. "In lijn met de verwachtingen", aldus analisten van KBC.

 

De consumptie vertraagde afgelopen kwartaal, maar volgens de marktanalist van Rabobank is dit "niet echt een probleem", ook omdat de huizenmarkt goed bleef liggen. "De binnenlandse economie is redelijk in orde", zo constateerde Marey.

 

De problemen lagen volgens Marey bij de bedrijven, die kampen met de dure dollar, de lage olieprijs en een mondiale groeivertraging. De marktanalist sprak dan ook vooral van een "extern probleem" voor Amerika.

 

Voor het lopende eerste kwartaal rekent Marey "op een lichte verbetering", maar het groeitempo van medio 2015 zien we volgens de analist voorlopig niet meer terug. Niet alleen groeide de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 2,0 procent, in het tweede kwartaal was dit zelfs 3,9 procent.

 

Een slecht signaal voor de groei dit kwartaal noemde Marey de tegenvallende orders voor de duurzame goederen die donderdag bekend werden gemaakt. "Geen opsteker", aldus de analist, maar vrees voor een recessie heeft Marey nog niet.

 

De groeicijfers zijn volgens Marey vermoedelijk geen verrassing voor de Federal Reserve. Toch ziet Rabobank het in maart niet komen tot een renteverhoging. "Op zijn vroegst in juni", zo verwacht Marey.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.