Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Eindspurt AEX op optimistische dag

Eindspurt AEX op optimistische dag
29 jan 2016 om 18:01

De Amsterdamse beurs is vrijdag in stijl gesloten met een dagwinst van 2,7 procent op 431,28 punten. Daarmee boekte de AEX op weekbasis een winst van 2,9 procent, maar de maand januari was desalniettemin goed voor een verlies van 2,4 procent.

 

De dag ging goed van start nadat de Bank of Japan de rente tot onder nul verlaagde. Een onvoorziene actie van de centrale bank, zo stelde marktanalist Stefan Koopman van Rabobank.

 

Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB ging het evenwel te ver om het uitbundige sentiment volledig toe te schrijven aan de renteverlaging in Japan. Westerterp meende dat het vooral ook een "technisch herstel na alle ellende" was. De vermogensbeheerder waarschuwde evenwel voor te  veel optimisme. "We zijn er nog niet."

 

De inflatie in de eurozone bedroeg in januari vermoedelijk 0,4 procent, tegenover 0,2 procent in december.

 

In Amerika waren de signalen vandaag niet eenduidig. De inkoopmanagersindex uit Chicago liet een stevige stijging zien, terwijl het consumentenvertrouwen juist daalde. Ook de groei van de Amerikaanse economie vertraagde, maar dit was volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank geen verrassing.

 

De euro/dollar werd flink lager verhandeld op 1,0821. Volgens Westerterp omdat inflatiecijfers uit Amerika meevielen, hetgeen de kans op een volgende renteverhoging wat aanwakkerde. Olie kende weer een volatiele handel. Maart-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,0 procent naar 32,90 dollar, terwijl een vat Brent 0,3 procent goedkoper werd op 33,80 dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX sloten alle fondsen lager, met uitzondering van ArcelorMittal. De staalreus leverde 5,9 procent in, volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten vanwege de verklaring die het Duitse ThyssenKrupp vandaag afgaf. Volgens CEO Heinrich Hiesinger kent de staalsector "grote risico’s", niet in zijn minst doordat China stevig exporteert naar Europa. Indien Brussel plannen voor onder meer een nieuwe emissiesysteem doorzet dan haalt dit volgens Hiesinger de concurrentiepositie van de Europese staalbedrijven volledig onderuit.

 

Koploper in de AEX was Altice, dat maar liefst 9,2 procent meer waard werd. Verder deed ook RELX goede zaken met een dagwinst van 4,1 procent. Indexzwaargewicht Unilever deed met 3,6 procent ook een flinke duit in het zakje.

 

In de AMX overheerste het groen ook de koersenborden, maar minder overtuigend dan in de AEX. Onder leiding van Arcadis sloten vier fondsen lager. Het advies- en ingenieursbureau werd 6,4 procent goedkoper. Specifiek nieuws was er vandaag niet, maar de beursweek verliep dramatisch voor Arcadis nadat het maandag een winstwaarschuwing afgaf. Het aandeel leverde deze week circa een derde aan beurswaarde in. Verder verloor Galapagos 4,2 procent.

 

De grootste koersstijging in de Midkap kwam voor rekening van Flow Traders, dat maar liefst 6,4 procent meer waard werd. ASM International steeg 6,2 procent en ook sectorgenoot BE Semiconductor Industries deed het goed met een dagwinst van 3,9 procent. Westerterp en Van der Pol zagen beide geen directe aanleiding voor de fraaie winsten in de halfgeleidersector.

 

Onder de kleinere fondsen viel Docdata op een verlies van 10,7 procent. Brunel International en AMG werden elk 2,1 procent duurder en pennystock Macintosh steeg 33,3 procent naar 0,04 euro.

 

Het lokaal genoteerde AND International verloor 5,5 procent, terwijl het donderdag nabeurs bekend maakte de vernieuwde navigatiekaart voor Canada te hebben afgerond.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street flink hoger. De Dow Jones index steeg 1,2 procent naar 16.267,70 punten en de breder samengestelde S&P 500 index won 1,1 procent. Techbeurs Nasdaq koerste krap een procent in het groen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.