Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groene start voor Damrak

Groene start voor Damrak
29 jan 2016 om 08:21

De Amsterdamse beurs schiet vrijdag uit de startblokken na een hoger slot op Wall Street donderdagavond en een zeer positief sentiment vanochtend in Azië, waar Japan een renteverlaging doorvoerde. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een hogere opening van 1,4 procent.

"De Japanse renteverlaging stuwde het sentiment op de Aziatische beurzen", aldus sales trader Gert Berendse van ING, die benadrukte dat de aandacht daardoor weer even is gericht op het ruime monetaire beleid die de centrale banken wereldwijd voeren. In combinatie met oplopende olieprijzen van vanochtend rekent de marktvolger dan ook op een positief sentiment bij de start van de handel op het Damrak.

De Japanse centrale bank besloot met een nipte meerderheid om de rente te verlagen tot 0,1 procent negatief, waardoor banken die geld stallen bij de centrale bank nu een vergoeding moeten betalen. Daarnaast blijft de Bank of Japan onverminderd doorgaan met het opkopen van effecten, zoals bedrijfsobligaties en staatsleningen.

De beurs in Japan in reageerde heftig op het onverwachte besluit. Na een aanvankelijke stijging van 3,5 procent dook de Nikkei index kortstondig de min in, om uiteindelijk met een winst van 2,8 procent de dag af te sluiten. De Shanghai Composite koerste 3,5 procent hoger.

Ook beleggers op Wall Street hadden donderdag moeite om richting te kiezen op een volatiele handelsdag met gemengd nieuws, waarbij de indices meerdere keren in het rood noteerden om richting de slotzoemer toch overtuigend de weg omhoog te vinden onder aanvoering van oliegerelateerde fondsen en techgigant Facebook, dat na het openen van de boeken een koerssprong maakte van bijna 16 procent.

Olieprijzen zaten in de lift na geruchten dat Saoedi Arabië productiebeperkingen wil voorstellen op een bijeenkomst volgende maand in een vergadering van oliekartel OPEC. Maart-futures op een vat West Texas Intermediate stegen krap drie procent naar 33,32 dollar, na aanvankelijk nog bijna zeven procent te zijn opgelopen. In de Aziatische handel vanochtend stegen de olieprijzen verder met circa twee procent.

Nabeurs stelde internetgigant Amazon.com hevig teleur ondanks een forse omzetgroei en een winstsprong. In de elektronische handel nabeurs zetten beleggers het aandeel 13,9 procent lager, nadat het tijdens de reguliere handel juist 8,9 procent hoger was gesloten. Cijfers van Microsoft nabeurs werden daarentegen positief ontvangen en beloond met een stijging van drie procent in de elektronische handel.

Vandaag kijken beleggers onder meer naar het Amerikaanse consumentenvertrouwen, de Chicago PMI, en de Amerikaanse economische groei in het afgelopenkwartaal. Op Wall Street blijft het cijferseizoen daarnaast goed op stoom met cijfers van onder meer Chevron, Honeywell en Mastercard.

Vanochtend bleek al dat de Franse economie in het vierde kwartaal van 2015 met 0,2 procent op kwartaalbasis groeide, hetgeen in lijn is met de verwachtingen. Op jaarbasis kwam de groei uit op 1,3 procent, nipt beter dan voorzien. De Duitse detailhandelsverkopen stegen daarnaast in december, gecorrigeerd voor inflatie, met 1,5 procent. In heel 2015 werd een verkoopstijging van 2,7 procent gerealiseerd ten opzichte van 2014.


Bedrijfsnieuws

De bekende investeerder Marc Couke is een van de geïnteresseerde partijen die kijken naar een investering in Fagron . Dit schreef de Belgische krant De Tijd vrijdag. Op dit moment zouden er volgens De Tijd mogelijke investeerders boven het bedrijf cirkelen, waaronder CVC in combinatie met Yvan Vindevogel en Marc Couke, mogelijk in samenwerking met Waterland.

AND International Publishers heeft donderdag nabeurs gemeld dat de vernieuwde navigatiekaart voor Canada klaar is.


Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index werd vrijdag 0,8 procent duurder op 16.069,64 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,6 procent op 1.893,36 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,9 procent naar 4.506,68 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.