Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs sluit hoger

Olieprijs sluit hoger
29 jan 2016 om 21:52

De olieprijs is vrijdag hoger gesloten na een volatiele sessie, maar op maandbasis was evenwel sprake van stevige verliezen.

 

De future voor levering van een vat ruwe olie in maart sloot 32 dollarcent hoger op de New York Mercantile Exchange op 33,56 dollar. Op maandbasis was echter sprake van een daling met meer dan 9 procent. De maart-future voor Brent-olie steeg 79 dollarcent tot 34,74 dollar op de London ICE Futures Exchange. Hier bedroeg de daling in januari 7,8 procent.

 

Oliehandelaren houden hoop op een productieverlaging door olieproducerende landen, al blijft er ook twijfel bestaan over de haalbaarheid hiervan. Iran zei vrijdag niet mee te willen doen aan plannen van oliekartel OPEC om de productie terug te schroeven en zo de prijzen op te drijven. Het land wil eerst de productie weer terugkrijgen op het niveau van voor de sancties die Iran kreeg opgelegd vanwege zijn nucleaire ambities. Iran kan hiermee de plannen van de olieproducerende landen torpederen, aangezien besluiten van het oliekartel unaniem moeten zijn.

 

"De bevestiging van Iran dat productieverlagingen niet waarschijnlijk zullen zijn totdat de productie en export aanzienlijk zijn gestegen, komen niet als een verrassing. Ze dienen wel als een herinnering dat Iran zich buiten iedere overeenkomst zal houden omdat hun eigen productie zal stijgen in de komende maanden", zei energie analist Tim Evans van Citi Futures.

 

Recentelijk zei de Russische minister van Energie dat zijn land en OPEC plannen kunnen bespreken tijdens een bijeenkomst in februari om de olieproductie met 5 procent terug te dringen. Een topbestuurder van Opec ontkende dit echter. Ook blijven veel analisten sceptisch over de kansen van een dergelijke overeenkomst.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.