Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street opent in het groen

Wall Street opent in het groen
29 jan 2016 om 15:03

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een overwegend hogere opening van Wall Street, geholpen door de stevige plussen in Japan en later op dag in Europa. Het lagere groeitempo van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal verraste niet.

 

Futures op de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index noteerden op circa een half uur voor de openingszoemer een half tot 0,8 procent hoger.

 

In Japan werd vanochtend door de centrale bank de depositorente met 20 basispunten verlaagd naar 0,1 procent negatief. Dit zorgde wereldwijd voor hogere koersen.

 

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,7 procent, flink minder dan de 2,0 procent in het derde kwartaal. De markt hield evenwel al rekening met een fikse groeivertraging. De arbeidskosten lagen afgelopen kwartaal 0,6 procent hoger, net als in het derde kwartaal het geval was. Later vanmiddag volgen nog de Chicago PMI en het consumentenvertrouwen.

 

De euro/dollar steeg vrijdag aanvankelijk, maar noteert inmiddels lager op 1,0867. De olieprijs liep op. Maart-futures op een vat West Texas Intermediate stegen 1,6 procent naar 33,74 dollar, terwijl een vat Brent 1,7 procent duurder werd op 34,46 dollar.

 

Chevron boekte in het vierde kwartaal een verlies van 588 miljoen dollar, als gevolg van een halvering van de olieprijs . Een openingsverlies van 1,6 procent dreigt.

 

De dure dollar bleek daarentegen voor sommige andere bedrijven een probleem. Zo boekte Colgate-Palmolive afgelopen kwartaal een omzet van 3,9 miljard dollar. Daarmee lagen de verkopen 7,5 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit was het gevolg van de dure dollar. Wisselkoersen drukten met 11,5 procent op de omzet. In het afgelopen kwartaal zag MasterCard de omzet oplopen van 2,4 miljard naar 2,5 miljard dollar. De onderneming kampte daarbij naar eigen zeggen ook met tegenzittende valutamarkten. Rekening houdend met wisselkoerseffecten lag de omzet 9 procent hoger.

 

Het aandeel Amazon ging donderdag nabeurs al flink onderuit. De kwartaalcijfers van de internetgigant wisten niet te overtuigen, ondanks een 22 procent hogere omzet. Rekening houdend met onder meer de dure dollar stegen de verkopen zelfs met 26 procent. De nettowinst verdubbelde daarnaast ruimschoots van 214 naar 482 miljoen dollar. Het aandeel zal vermoedelijk meer dan 10 procent lager openen.

 

Microsoft ziet een winststijging in het afgelopen kwartaal worden beloond met een ruim 4 procent hoger opening. CEO Satya Nadella was vooral goed te spreken over de de cloud-activiteiten van de onderneming.

 

Slotstanden

De Dow Jones index werd vrijdag 0,8 procent duurder op 16.069,64 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,6 procent op 1.893,36 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,9 procent naar 4.506,68 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.