Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street richting hoger slot

Wall Street richting hoger slot
29 jan 2016 om 20:14

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een groen slot tegemoet na een sterk cijfer over de industrie in Chicago.

 

De S&P 500 index noteerde 1,7 procent hoger op 1.924,60 punten. De Dow Jones index steeg eveneens 1,7 procent naar 16.347,45 punten en de Nasdaq dikte 1,5 procent aan op 4.573,61 punten.

 

"Een indrukwekkende ommekeer", aldus economen van KBC over de ontwikkeling van de industrie in de regio Chicago. De inkoopmanagersindex kwam in januari 12,7 punten hoger uit op een stand van 55,6, nadat de index een maand eerder nog met 5,8 punten daalde tot 42,9.

 

De Amerikaanse economie vertraagde in het vierde kwartaal van 2015 nog flink met een groei van 0,7 procent, tegenover een plus van 2,0 procent in het derde kwartaal. De consumptie vertraagde afgelopen kwartaal, maar volgens Philip Marey van Rabobank is dit "niet echt een probleem", ook omdat de huizenmarkt goed bleef liggen. "De binnenlandse economie is redelijk in orde", zo constateerde de marktanalist.

 

De problemen lagen volgens Marey bij de bedrijven, die kampen met de dure dollar, de lage olieprijs en een mondiale groeivertraging. De marktanalist sprak dan ook vooral van een "extern probleem" voor Amerika.

 

Beleggers kregen verder nog cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen te verwerken. De vertrouwensindex van Thomson Reuters en de Universiteit van Michigan daalde van 92,6 in december naar 92,0 in januari. Een voorlopige raming eerder deze maand wees nog op een stijging tot 93,3.

 

Uit Azië zagen beleggers zich verder gesteund door de Japanse centrale bank, dat de depositorente met 20 basispunten verlaagde naar 0,1 procent negatief. Met deze maatregel wil de Bank of Japan de Japanse economie verder stimuleren. Het besluit zorgde ook in Europa al voor flink hogere koersen.

 

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0826. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,0821 en donderdag stond er een stand van 1,0945 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

 

Olie noteerde stevig in het groen. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,8 procent naar 33,50 dollar, terwijl een april-future Brent 2,7 procent hoger noteerde op 35,75 dollar. In de afgelopen dagen zaten de olieprijzen flink in de lift, vanwege de hoop dat OPEC en niet-OPEC landen overeenstemming bereiken over een beperking van de olieproductie. Iran liet vrijdag evenwel weten niet mee te doen aan een gecoördineerde verlaging van de olieproductie door oliekartel Opec, totdat de productie zich weer op het niveau bevindt van voor de sancties die Iran werden opgelegd vanwege het nucleaire programma van het land. De grootste producent, Saoedi-Arabië, zei eerder al alleen de productie te verlagen als anderen dat ook doen.

 

Voor komende week wacht beleggers een goed gevulde agenda. Op maandag komen de mondiale inkoopmanagersindexen voor de industrie vrij, op woensdag gevolgd door de maandelijkse cijfers over de dienstensector. Verder staat woensdag het ADP banenrapport geagendeerd, op vrijdag traditiegetrouw gevolgd door ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfer met het officiële banenrapport.

 

Bedrijfsnieuws

Beleggers kregen vrijdag een stroom aan bedrijfscijfers te verwerken. Het aandeel Microsoft Corporation steeg 5,3 procent nadat de winst in het afgelopen kwartaal met 8 procent steeg tot 6,3 miljard dollar. CEO Satya Nadella was vooral goed te spreken over de de cloud-activiteiten van de onderneming.

 

Het aandeel Amazon ging met een min van 8,4 procent flink onderuit. De kwartaalcijfers van de internetgigant wisten niet te overtuigen, ondanks een 22 procent hogere omzet van 35,7 miljard dollar. Rekening houdend met onder meer de dure dollar stegen de verkopen zelfs met 26 procent. De nettowinst verdubbelde daarnaast ruimschoots van 214 miljoen naar 482 miljoen dollar.

 

De dure dollar bleek ook voor andere bedrijven een probleem. Zo boekte Colgate-Palmolive (+3,1%) afgelopen kwartaal een omzet van 3,9 miljard dollar. Daarmee lagen de verkopen 7,5 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Wisselkoersen drukten met 11,5 procent op de omzet. In het afgelopen kwartaal zag MasterCard (+6,0%) de omzet met ruim 4 procent oplopen van 2,4 miljard naar 2,5 miljard dollar. De onderneming kampte daarbij naar eigen zeggen ook met tegenzittende valutamarkten. Rekening houdend met wisselkoerseffecten lag de omzet 9 procent hoger.

 

Chevron dook in de rode cijfers als gevolg van de lage olieprijs. In het afgelopen kwartaal leed de oliereus een verlies van 588 miljoen dollar. Terwijl de tak Downstream goed was voor een winst van 1,0 miljard dollar, leed Upstream een verlies van 1,4 miljard dollar. De omzet viel terug van 42,1 miljard naar 28,0 miljard dollar. Het aandeel Chevron noteerde 0,5 procent lager.

 

Xerox maakte bekend zich op te gaan splitsen, nadat de activistische aandeelhouders Carl Icahn druk uitoefende op het bestuur. In de toekomst zal Xerox verder gaan als een fabrikant van hardware en een aanbieder van diensten, met jaaromzetten van respectievelijk 11 miljard en 7 miljard dollar. De opsplitsing zal vermoedelijk voor het einde van dit jaar zijn afgerond en volgens CEO Ursula Burns de concurrentiepositie van elk van de twee bedrijven versterken. Beleggers beloonden de maatregelen met een koerswinst van 6,0 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.