Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak op winst na volatiele week

Damrak op winst na volatiele week
30 jan 2016 om 15:15

De Amsterdamse beurs is voor de tweede opeenvolgende week in het groen gesloten, waarmee de slechte jaarstart grotendeels is goedgemaakt.

 

De AEX steeg op weekbasis 2,9 procent op 431,28 punten, terwijl de AMX juist een verlies van 0,2 procent liet optekenen op 662,66 punten.

 

"De koersen op de toonaangevende aandelenmarkten gingen de afgelopen week afwisselend omhoog en omlaag. Beleggers vluchtten wat meer dan de voorgaande week naar de veilig geachte obligatiemarkten, waar de koersen stegen en de rendementen verder onder neerwaartse druk kwamen. Deze ontwikkelingen wijzen erop dat de nervositeit op de financiële markten nog niet ten einde is", aldus analisten van ABN AMRO.

 

Beleggers kregen afgelopen week onder meer het rentebesluit van de Federal Reserve te verwerken. De Amerikaanse centrale bank liet het de rente ongewijzigd op het in december voor het eerst in ruim negen jaar verhoogde tarief van 0,25 tot 0,50 procent. "Gezien de huidige economische ontwikkelingen lijkt een verhoging [in maart] onwaarschijnlijk", aldus Maarten Leen van ING. De hoofdeconoom wees daarbij niet alleen op de internationale ontwikkelingen, maar ook op de groeivertraging in Amerika onder invloed van een "tanende vraag uit het buitenland, een sterke dollar en een dalende olieprijs".

 

Waar de Federal Reserve het rentetarief ongewijzigd liet, besloot de Bank of Japan vrijdag om de depositorente met 20 basispunten te verlagen naar 0,1 procent negatief. Met deze maatregel wil de centrale bank de Japanse economie verder stimuleren. Het besluit zorgde wereldwijd voor flink hogere koersen.

 

Volle beursagenda

Komende week wacht beleggers een goedgevulde beursagenda, met een stroom aan bedrijfscijfers en een flink aantal macro-economische cijfers.

 

Op maandag openen Ryanair en Alphabet, het moederbedrijf van Google, de boeken over het afgelopen kwartaal. Dinsdag volgen BP, UBS, Exxon Mobil en UPS, terwijl in Nederland Unibail-Rodamco de kwartaalprestaties publiceert.

 

Woensdag staan de kwartaalresultaten van KPN geagendeerd, samen met onder meer General Motors, ManpowerGroup en NXP Semiconductors.

 

Donderdag belooft een drukke dag te worden, met de cijfers van ING Groep, Royal Dutch Shell en Wereldhave. Ook Credit Suisse, Daimler en Vodafone openen de boeken. Op vrijdag besluit Fagron samen met onder meer BNP Paribas en Vastned Belgium de week door de prestaties over het afgelopen kwartaal vrij te geven.

 

De macro-economische kalender bevat op maandag de mondiale inkoopmanagersindexen voor de industrie, op dinsdag gevolgd door werkloosheidscijfers uit Duitsland en de eurozone en inflatiecijfers uit Europa. Woensdag volgen de mondiale inkoopmanagersindexen voor de dienstensector samen met de detailhandelsverkopen uit de eurozone. Verder staat woensdag het ADP banenrapport geagendeerd, op vrijdag traditiegetrouw gevolgd door ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfer met het officiële Amerikaanse banenrapport.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was Philips de uitblinker met een winst van 8,1 procent op weekbasis. Het van origine Eindhovense bedrijf boekte een 9 procent hogere omzet van 7,1 miljard euro. Onder de streep resteerde als gevolg van eenmalige posten evenwel een nettoverlies van 39 miljoen euro, terwijl er vorig jaar nog 134 miljoen euro werd verdiend. Analisten lieten zich positief uit over de resultaten en wezen onder meer op de beter dan verwachte marge-ontwikkeling.

 

In het kielzog van Philips stegen Royal Dutch Shell en Delta Lloyd respectievelijk 7,8 en 7,6 procent. De oliereus profiteerde van de hogere olieprijzen en kreeg van de aandeelhouders goedkeuring om BG Group over te nemen.

 

Gemalto en OCI waren met verliezen van respectievelijk 6,4 en 3,0 procent de grootste dalers onder de hoofdfondsen. Een directe aanleiding voor het koersverlies ontbrak evenwel.

 

In de AMX was Fagron de grootste stijger met 7,8 procent. Op dit moment zouden er volgens de Belgische krant De Tijd mogelijke investeerders boven het bedrijf cirkelen, waaronder CVC in combinatie met Yvan Vindevogel en Marc Couke, mogelijk in samenwerking met Waterland. Volgens de krant, die zich baseert op een bron, zijn de geïnteresseerde partijen niet bereid de huidige koers van Fagron, 7,00 euro, te betalen.

 

Oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro zagen zich gesteund door de hogere olieprijzen en noteerden op weekbasis respectievelijk 5,3 en 1,7 procent hoger. CEO Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema van SBM troffen verder een schikking met de Braziliaanse autoriteiten in een smeergeldzak rondom staatsoliebedrijf Petrobras. De maandag aangekondigde schikking is volgens SBM Offshore geen schuldbekentenis, maar een "pragmatische" oplossing voor de kwestie, die anders tijd en kosten met zich mee had gebracht.

 

Galapagos stond met 8,4 procent flink onder druk. Het biotechbedrijf besloot om de ontwikkeling van GLPG1205 te staken na tegenvallende resultaten. Een positief resultaat in de Fase 2A studie voor GLPG1205 in patiënten met colitis ulcerosa, een ontsteking aan de dikke darm, zou volgens KBC Securities een aanjager voor de koers zijn geweest.

 

Onderaan droeg Arcadis de rode lantaarn met een koersverlies van liefst 33,6 procent. Het advies- en ingenieursbureau verlaagde de vooruitzichten voor 2015 vanwege verslechterde marktomstandigheden in Noord-Amerika en de opkomende markten. Aanvankelijk rekende Arcadis nog op een 20 procent hogere operationele winst voor 2015, maar inmiddels mikt het adviesbureau op een stijging van 10 procent ten opzichte van 2014. ING verwacht dat de dalende omzet in de Verenigde Staten nog zeker een half jaar tot een jaar zal aanhouden, waardoor de taxaties voor 2016 en 2017 zullen worden verlaagd. De opkomende markten zullen volgens de analisten vermoedelijk ook in heel 2016 uitdagend blijven.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.