Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX start 2016 flink lager

AEX start 2016 flink lager
4 jan 2016 om 17:57

De Europese beurzen zijn het nieuwe beleggingsjaar met een flink verlies gestart. De AEX leverde maandag 2,3 procent in op 431,70 punten en was daarmee nog lang niet de slechtst presterende beurs in de regio. De Franse beurs eindigde 2,5 procent lager en de Duitse DAX verloor 4,4 procent.

 

"Sommige statistieken laten zien dat de eerste vijf handelsdagen veel zeggen over het verdere verloop van de beurs. Met deze start ziet het er dan niet echt goed uit", zo stelde marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

 

Het negatieve sentiment op de aandelenmarkten werd door marktanalist Cardon van Rabobank toegeschreven aan enerzijds teleurstellende cijfers over de Chinese industrie en anderzijds door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

 

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie, zowel de officiële als degene berekend door Markit, wees op een aanhoudende krimp in december.

 

Ook in Europa en Amerika stond de inkoopmanagersindex voor de industrie op de rol. In tegenstelling tot China was het beeld in Europa wel positief. De Duitse, Franse en Italiaanse industrie bleken in december in een hoger tempo te groeien, waar het groeitempo in Spanje en Nederland slechts fractioneel daalde. Voor de eurozone als geheel steeg de inkoopmanagersindex van 52,8 naar 53,2.

 

De Amerikaanse industrie ondervond wel tegenwind. Markit zag de index in december dalen naar 51,2 en de index berekend door ISM wees zelfs op een krimpversnelling met een meting van 48,2 voor afgelopen maand.

 

De euro/dollar werd goedkoper en verhandeld op 1,0793.

 

Stijgers en dalers

In de AEX gingen alle fondsen onderuit met uitzondering van Vopak. Met een daling van 6,0 procent beet OCI het meest in het stof. Aalberts Industries verloor 5,2 procent en ArcelorMittal werd 4,5 procent goedkoper.

 

Ahold maakte een pas op de plaats en TNT Express wist het verlies te beperken tot 0,3 procent. Vopak kwam zelfs fractioneel in het groen. Het tankopslagbedrijf werd 0,2 procent duurder.

 

In de AMX waren er wat meer fondsen die tegen de trend in bewogen. Fagron werd 6,2 procent meer waard en Flow Traders 4,2 procent. Air France-KLM won 3,3 procent en fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam schreef dit toe aan Citi Research, dat het advies voor de luchtvaartmaatschappij verhoogde van Verkopen naar Kopen vanwege de lagere brandstofrekening die de zakenbank voorziet.

 

Het grootste koersverlies in de Midkap kwam voor rekening van Aperam, dat 4,5 procent minder waard werd. ASM International volgde op de voet met een koersverlies van 4,2 procent.

 

Onder de kleinere fondsen leverde Kendrion 3,3 procent in. Daarmee was de specialist in elektromagneten de grootst daler in de AScX. Ordina koerste juist 5,8 procent hoger en Telegraaf Media Groep 3,1 procent. Het failliet verklaarde Macintosh Retail Group verdubbelde van 0,02 naar 0,04 euro per aandeel.

 

Het lokaal genoteerde ABN AMRO leek aanvankelijk ook tegen de trend in te gaan. Een groot aantal analisten gaf vandaag een positief signaal af voor de beursnieuweling. De bank kon rekenen op de nodige koopaanbevelingen. Toch sloot ABN AMRO uiteindelijk onveranderd op 20,67 euro.

 

Tussenstand Wall Street

In Amerika noteerden de toonaangevende indexen rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten circa 2,5 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.