Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: ECB klaar voor verdere renteverlaging

Beursblik: ECB klaar voor verdere renteverlaging
4 jan 2016 om 20:48

De Europese Centrale Bank zal in het eerste kwartaal de rente vermoedelijk verder verlagen, maar het opkoopprogramma van obligaties niet verhogen. Dat is de verwachting van econoom Nico Klene van ABN AMRO.

 

In december trof de ECB minder maatregelen dan was verwacht, aldus Klene. "Vuurwerk bleef uit", zo concludeerde de econoom, terwijl de verwachtingen in de markt juist hoog gespannen waren.

 

De marktvorser van ABN AMRO verwacht dat de ECB het depositotarief, nadat de centrale bank deze in december al met 10 basispunten verlaagde naar 0,30 procent negatief, in de komende maanden nog eens met 10 basispunten verlaagt.

 

Indien de ECB het depositotarief verlaagt, dan kan de driemaands euriborrente eveneens wat verder dalen. Vervolgens zal deze rente volgens ABN AMRO ook in 2017 nog negatief blijven.

 

"Een verhoging van het opkoopprogramma verwachten we niet meer", zo voegde Klene verder nog toe. Momenteel koopt de ECB voor 60 miljard euro per maand op.

 

Zwakkere euro

Vanwege het uiteenlopende monetaire beleid in de Verenigde Staten en de eurozone verwacht ABN AMRO dat de euro in 2016 zal verzwakken ten opzichte van de dollar. Klene houdt er rekening mee dat de euro in het voorjaar onder de 1,00 dollar uitkomt.

 

In 2017 zal de euro volgens de Nederlandse bank evenwel weer aan kracht winnen. "De financiële markten gaan dan rekening houden met het einde van de beleidsversoepeling door de ECB, terwijl de renteverhogingen in de VS dan vrijwel volledig in de verwachtingen zijn verwerkt", zo meent Klene.

 

De euro/dollar werd maandag verhandeld op 1,0827.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.