Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: kleine winst voor AEX in 2016 voorzien

Beursblik: kleine winst voor AEX in 2016 voorzien
4 jan 2016 om 07:31

De Amsterdamse beurs zal in 2016 slechts een kleine stijging boeken. Dit verwachten ruim honderd beursexperts die deelnamen aan de maandelijkse sentimentsenquête van Actiam.

 

De beursexperts verwachten per saldo dat de AEX dit jaar met ruim 4 procent stijgt naar 461 punten. "Een heel bescheiden stijging", aldus fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam.

 

"Maar liefst 30 procent van de ondervraagden verwacht zelfs een daling". Het is nog niet eerder voorgekomen dat zoveel experts een daling voor de AEX verwachten, zo benadrukte de fondsmanager, die de enquête al sinds 1994 houdt.

 

Volgens Van Zeijl zijn de experts vooral voorzichtig vanwege de politiek. Komend jaar staan onder meer verkiezingen in Amerika en Frankrijk op de rol en ook een Brexit "is een factor van belang". Voor een koersstijging van de AEX spreken volgens de fondsmanager de nog altijd lage rente en het ruime monetaire beleid van de centrale banken.

 

De aandelen die beleggers volgens de experts moeten hebben zijn ArcelorMittal, Royal Dutch Shell, Delta Lloyd en Philips. Wegblijven moeten beleggers bij Altice, Randstad, Gemalto en Unibail-Rodamco.

 

Voor 2015 rekenden de experts voor de AEX op een slotstand van 438 punten, dit werd 442. Daarmee zaten de experts volgens Van Zeijl “dichtbij de uiteindelijke werkelijkheid”.

 

Januari

In tegenstelling tot de verwachting voor heel 2016 zijn de beursexperts voor januari juist erg positief gestemd. "Maar liefst 68 procent gaat van een stijging uit", aldus Van Zeijl. Aandelen die beleggers moeten hebben, zijn ArcelorMittal, Ahold, Vopak en Delta Lloyd. Experts rekenen volgens de fondsmanager op een zogenoemde "crap rally", wijzend op ArcelorMittal en Delta Lloyd die de grote verliezers van 2015 waren.

 

Aandelen om komende maand van af te blijven zijn vooral Altice en in mindere mate Boskalis, Unilever en NN Group, zo gaven de experts aan.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.