Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: stevige verliezen op Damrak

Beursupdate: stevige verliezen op Damrak
4 jan 2016 om 12:44

De Europese aandelenmarkten noteerden maandag rond lunchtijd stevig in het rood. De AEX leverde 3,2 procent in op 427,89 punten.

 

"Sommige statistieken laten zien dat de eerste vijf handelsdagen veel zeggen over het verdere verloop van de beurs. Met deze start ziet het er dan niet echt goed uit", zo stelde marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

 

De dag begon slecht met grote verliezen op de Chinese aandelenmarkten. De daling was zelfs zo sterk dat de Chinese autoriteiten besloten om de handel stil te leggen.

 

Het negatieve sentiment op de Chinese en andere Aziatische aandelenmarkten werd door marktanalist Cardon van Rabobank toegeschreven aan enerzijds teleurstellende cijfers over de Chinese industrie en anderzijds door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

 

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie, zowel de officiële als degene berekend door Markit, wees op een aanhoudende krimp in december.

 

Door de spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran steeg de olieprijs. Februari-futures op een vat West Texas Intermediate stegen met 1,4 procent en voor Brent zelfs met 2,3 procent. "Beleggers [zijn] op hun hoede", aldus Cardon over de geopolitieke ontwikkelingen in de olierijke regio.

 

Ook in Europa stond de inkoopmanagersindex voor de industrie op de rol. In tegenstelling tot China was het beeld wel positief. De Duitse, Franse en Italiaanse industrie bleken in december in een hoger tempo te groeien, waar het groeitempo in Spanje en Nederland slechts fractioneel daalde. Voor de eurozone als geheel steeg de inkoopmanagersindex van 52,8 naar 53,2.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0909.

 

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden alle fondsen in het rood. Met verliezen van krap zes procent waren ArcelorMittal en OCI de grootste dalers.

 

In de AMX werden de meeste fondsen ook lager verhandeld. ASM International was met een verlies van bijna vijf procent de grootste daler. Hier stonden Air France-KLM en Flow Traders tegenover met koerswinsten van meer respectievelijk 3,7 en 3,3 procent. De koerswinst van Air France-KLM schreef fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam toe aan Citi Research, dat het advies voor de luchtvaartmaatschappij verhoogde van Verkopen naar Kopen vanwege de lagere brandstofrekening die de zakenbank voorziet.

 

Onder de kleinere fondsen was Telegraaf Media Groep het meest opvallende fonds met een koersstijging van 3,2 procent.

 

Ook het lokaal genoteerde ABN AMRO ging tegen de trend in met een koerswinst van een half procent. Een groot aantal analisten gaf vandaag een positief signaal af voor de beursnieuweling. De bank kon rekenen op de nodige koopaanbevelingen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.