Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

S&P houdt stand boven 2.000 punten

S&P houdt stand boven 2.000 punten
4 jan 2016 om 22:06

Wall Street is met een flink verlies aan 2016 begonnen, maar een eindsprintje voorkwam dat de S&P 500 index onder de 2.000 punten sloot. De breed samengestelde index eindigde 1,5 procent lager op 2.012,66 punten. De Dow Jones index werd 1,6 procent goedkoper op 17.148,94 punten en techbeurs Nasdaq leverde 2,1 procent in op 4.903,09 punten.

 

Beleggers in Amerika reageerden net als handelaren op het Damrak op enerzijds teleurstellende cijfers over de Chinese industrie en anderzijds op de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

 

De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie, zowel de officiële als degene berekend door Markit, wees op een aanhoudende krimp in december.

 

Olie werd maandag goedkoper. "In het geval de spanningen oplopen kan dit tot een scherpe stijging van de olieprijs leiden", aldus Naeem Aslam van AvaTrade. Echter, oplopende spanningen in het Midden-Oosten kunnen ook ‘bearish’ zijn voor olie, stelden analisten, aangezien de ontwikkelingen het minder waarschijnlijk maken dat Saoedi-Arabië zijn productie zal verlagen om ruimte te maken voor de export uit Iran na opheffing van de internationale sancties tegen het land.

 

Cijfers uit eigen land stelden Amerikaanse beleggers evenwel ook niet op hun gemak. De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie daalde volgens Markit in december naar 51,2, het laagste niveau sinds oktober 2012.

 

Econoom Chris Williamson van Markit sprak van een "teleurstellend einde van 2015". Daarbij stelde Williamson dat de trend uit december ook in het nieuwe jaar doorzet en er geen signalen zijn dat dit op korte termijn verandert.

 

Het Institute for Supply Management zag de inkoopmanagersindex in december zelfs dalen tot 48,2. In november kwam de index voor het eerst sinds november 2012 onder de neutrale grens van 50 uit.

 

De bouwuitgaven in november daalden met 0,4 procent op maandbasis. Na elf maanden stond de teller in 2015 evenwel 10,7 procent hoger dan in dezelfde periode in 2014.

 

De euro/dollar daalde licht in waarde en werd verhandeld op 1,0830. Econoom Nico Klene van ABN AMRO verwacht dat door het uiteenlopende monetaire beleid in de Verenigde Staten en de eurozone de euro dit voorjaar tot onder de 1,00 dollar daalt.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.