Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valse start handelsjaar op Damrak

Valse start handelsjaar op Damrak
4 jan 2016 om 08:24

De Amsterdamse beurs gaat op de eerste beursdag van 2016 naar verwachting flink lager openen door onder meer oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 1,5 procent, ofwel een daling van krap 7 punten.

Het voltrekken van een doodvonnis zaterdag van een sjiitische geestelijke in het overwegend soennitische Saoedi-Arabië leidde tot felle reacties in het sjiitische Iran, waar de autoriteiten de executie scherp veroordeelden. In een reactie kondigde Saoedi-Arabië aan alle diplomatieke banden met Iran te verbreken.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING vrezen beleggers nu voor een verdere opleving van sektarisch geweld in de regio, waar onder meer Syrië hevig gebukt gaat onder een burgeroorlog, terwijl het Westen voor het dilemma staat welke partij zij moet steunen. "Onzekerheid, en daar houden beleggers niet van", aldus Berendse.

Olieprijzen zaten door de oplopende spanningen juist in de lift en stegen met ruim twee procent.

Berendse benadrukte daarnaast dat de stijgingen op de beurzen eind 2015 gepaard gingen met lage volumes, waardoor een terugslag bij de start van de handel in het nieuwe jaar voor de hand ligt.

De onrust in het Midden-Oosten zorgde vanochtend voor een flink negatief sentiment in Azië, waar de beurs in China bovendien werd geraakt door een daling van de bedrijvigheid van de industrie. De inkoopmanagersindex noteerde volgens Markit Economics en Caixin in november op 48,6 en daalde in december naar 48,2. Daarmee is er volgens Markit al tien maanden op rij sprake van krimp van de Chinese industrie. Analisten van de Japanse zakenbank Nomura wezen er op dat de daling van de inkoopmanagersindex de zorgen over de duurzaamheid van een economisch herstel van China deed oplaaien.

De Shanghai Composite koerste in de loop van de handelsdag bijna 7 procent lager, waarna de beursautoriteiten de handel vroegtijdig beëindigden. Nomura wees als verklaring voor de heftige koersbewegingen ook op het aflopen van een tijdelijk verbod op het verkopen van aandelen door grootaandeelhouders. Dit verbod was ingevoerd tijdens de beurskrach van afgelopen zomer. In Japan, waar cijfers juist wezen op een aantrekkende bedrijvigheid in de industrie, daalde de Nikkei index circa drie procent.

Later vandaag worden ook in Europa en Amerika de inkoopmanagersindexen voor de industrie vrijgegeven.

Agenda

Komende week krijgen beleggers inzicht in de mondiale inkoopmanagersindexen van de dienstensector. Verder komen uit Duitsland cijfers over de inflatie en werkloosheid en in de Verenigde Staten staat op vrijdag het banenrapport op de rol, dat geldt als ’s werelds belangrijkste macro-economische cijfer.

    
Met het eindigen van het vierde kwartaal van 2015 druppelen komende week verder de eerste bedrijfscijfers binnen. Op woensdag publiceert Sligro Food Group de voorlopige resultaten over het afgelopen kwartaal, gevolgd door RoodMicrotec en het Britse Marks & Spencer op donderdag.

Bedrijfsnieuws

TomTom nam de Poolse wagenparkbeheerder Finder over. Door de overname stijgt het aantal auto’s dat door TomTom Telemactis wordt bediend met meer dan 60.000 stuks tot ruim 600.000. Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt.

Beursbedrijf Euronext heeft “wat uit te leggen” over de chaos rond de SRLEV-obligatie. Dit stelt althans de Vereniging van Effectenbezitters op de eigen website. Beleggers handelden dagenlang in een 9% SRLEV-obligatie van Vivat zonder dat zij er van op de hoogte waren dat de coupons al uitgekeerd waren.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees verder op twee positieve analistenrapporten, van Barclays en Morgan Stanley, voor ABN AMRO . Beide zakenbanken gaven volgens Van der Pol een Overwogen advies af voor de beursnieuweling.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende Dow eindigde donderdag 1,0 lager op 17.425,03 punten, en verloor op jaarbasis 2,2 procent. De S&P 500 daalde 0,9 procent tot 2.043,94 punten en verloor op jaarbasis 0,7 procent. De Nasdaq leverde 1,2 procent in op 5.007,41 punten. Op jaarbasis wist de techindex evenwel krap 6 procent te winnen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.