Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

`Voorzichtig optimisme onder topmannen bouwbedrijven`

`Voorzichtig optimisme onder topmannen bouwbedrijven`
4 jan 2016 om 20:14

Het herstel op de Nederlandse bouwmarkten zal dit jaar doorzetten, vooral vanwege de aantrekkende woningmarkt, maar de sector zal blijven kampen met prijsdruk. Dit zeiden de bestuursvoorzitters van BAM, TBI, Dura Vermeer, Van Wijnen, Janssen de Jong en Hurks tegenover Cobouw.

 

De topmannen gaven aan "voorzichtig optimistisch" over 2016 te zijn en stelden dat de sector er beter voor staat dan een jaar eerder.

 

Het optimisme wordt vooral gevoed door de ontwikkelingen op de huizenmarkten die een sterk herstel vertonen, al staan ook hier de marges in veel gevallen nog steeds onder druk, volgens William Bontes van Hurks. Voor de utiliteits- en inframarkten wordt ook dit jaar nog verwacht dat de concurrentie fel zal zijn. Er blijft overcapaciteit bestaan wat de marges drukt.

 

"De tegenwind van de laatste jaren is afgenomen. Hier en daar is er nu meewind, alleen niet voor de kantorenmarkt", zei Rob van Wingerden van BAM tegen Cobouw. Het gaat de goede kant op, maar "het is geen haakse bocht", aldus de bestuursvoorzitter. 

 

Hans Smits van Janssen de Jong Groep verwacht niet dat er sprake zal zijn van een hersteljaar. Hij denkt dat pas in 2018 of 2019 de normale niveaus binnen de sector weer worden bereikt, vooral vanwege de aanhoudende overcapaciteit. Op dit moment zij de marges volgens de topman nog "ongezond laag".

 

Deze overcapaciteit, die er volgens de meeste topmannen nog is, zorgt voor prijsvechten. "Er wordt superscherp ingeschreven. Bij 15 tot 20 procent van de aanbestedingen wordt op of onder de kostprijs ingeschreven", zo liet Smits van Janssen de Jong Groep door Cobouw optekenen.

 

Volgens Van Wingerden zijn bouwers de lage marges evenwel beu. "Ik zie een houding om anders in de wedstrijd te zitten. Niet meer koste wat kost werk aannemen. Die houding wordt breder gedragen."

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.