Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Altice en Arcelor koplopers op groen Damrak

Altice en Arcelor koplopers op groen Damrak
5 jan 2016 om 17:57

De Amsterdamse beurs is na een bewegelijke dag in het groen gesloten. De AEX opende hoger, zakte vervolgens weg tot een laagste koers van 428,69 punten en sloot 0,8 procent in de plus op 435,00 punten. Ook de omringende beurzen eindigden in het groen, hoewel de winsten minder hoog waren dan op het Damrak.

 

De belegger is volgens vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer "zoekende". Maandag leverde dat met een slecht Chinees macro-economisch cijfer en onrust in het Midden-Oosten een "slechte start" van 2016 op met een dagverlies van 2,3 procent. Vandaag was er meer stabiliteit, aldus Bender, en bleven schrikberichten uit.

 

De euro/dollar daalde dinsdag 1,1 procent naar 1,0740. Bender verwacht dat de euro de komende periode verder zal bewegen naar pariteit met de dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX waren er twee fondsen die er uit sprongen. Altice steeg 9,3 procent in beurswaarde en ArcelorMittal werd 6,1 procent meer waard. Het Franse Orange bevestigde in gesprek te zijn met Bouygues Group over een fusie met Bouygues Telecom. Vorig jaar trachtte Altice via dochterbedrijf Numericable-SFR nog om Bouygues Telecom in handen te krijgen. Niet alleen Altice steeg flink, dat gold ook voor Numericable dat meer dan 12 procent duurder werd. Bender van Mercurius meent dat een consolidatieslag op de Franse markt voor alle spelers uiteindelijk positief zal uitvallen. De vermogensbeheerder sluit niet uit dat Altice zich opnieuw bij Bouygues zal melden en anders zal afwachten welke onderdelen Orange na een succesvolle overname van Bouygues Telecom moet afstoten.

 

De winst van ArcelorMittal noemde Bender opmerkelijk. In de media werd de staalreus voor het zoveelste jaar op rij als topfavoriet genoemd, aldus de vermogensbeheerder, die daar echter weinig fiducie in heeft. Met China dat overgaat van een economie gericht op productie naar diensten, verwacht de marktvorser niet dat de vraag naar staal zal herstellen. Alleen "diep snijden" in de kosten kan volgens Bender de winst van ArcelorMittal omhoog helpen. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op berichtgeving in Metal Bulletin dat de staalreus zou werken aan het verlagen van de productie in de Verenigde Staten.

 

Het handjevol verliezers in de AEX werd aangevoerd door de verzekeraars. Delta Lloyd werd 1,6 procent minder waard en sectorgenoot Aegon verloor 0,7 procent. Opvallend was dat NN Group tot kort voor het sluiten van de markt in het groen leek te eindigen, vermoedelijk geholpen doordat Rabobank de verzekeraar een favoriet voor 2016 noemde. Op het laatst zakte de koers van NN evenwel flink weg om 2,1 procent lager te sluiten. ING kondigde aan weer 33 miljoen aandelen NN te zullen verkopen.

 

In de AMX zette Air France-KLM de stijging van maandag door. De luchtvaartmaatschappij werd 3,3 procent meer waard. TomTom steeg 2,0 procent na aankondiging van een contract met BMW. SNS Securities sprak van een belangrijk contract, ondanks dat de omzet die er mee gemoeid is beperkt van omvang is. TomTom krijgt evenwel voet tussen de deur bij BMW, zo lichtte analist Martijn den Drijver toe.

 

Met een verlies van 1,8 procent was NSI de grootste daler in de Midkap. Fagron verloor 1,6 procent.

 

Onder de kleinere fondsen waren het Docdata en Macintosh Retail Group die in het oog sprongen met verliezen van respectievelijk 70,0 en 25,0 procent. Docdata is verkocht en keerde vandaag een deel van de verkoopopbrengst als dividend uit. Macintosh werd recent al failliet verklaard, waardoor de koers daalde tot enkele centen. Telegraaf Media Groep was met een stijging van 3,4 procent de grootste winnaar in de AScX.

 

Lokaal was er aandacht voor beursnieuweling IEX Groep. Het mediabedrijf, dat via een zogenoemde reverse listing van MTY Holdings een notering verkreeg, steeg 4,4 procent naar 4,80 euro. Kaartenmaker AND International deed het ook goed, met een dagwinst van 10,9 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street vrijwel onveranderd ten opzichte van de slotstanden van maandag. De Dow Jones leverde licht in, terwijl de S&P 500 en Nasdaq juist wat in waarde stegen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.