Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start in het groen

Damrak start in het groen
5 jan 2016 om 08:28

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger openen nadat Wall Street kort voor het sluiten van de markt herstel liet zien, maar nog altijd anderhalf procent lager sloot in de nasleep van onder meer onrust op de Chinese aandelenmarkten. De AEX index gaf maandag 2,3 procent prijs. Futures wezen ruim een half uur voor de beursgong op een herstel van 1,1 procent.
 

De beurzen in Azië lieten vanochtend geen herstel zien nadat de handel in China maandag na een verlies van zeven procent werd stopgezet, een gevolg van eind vorig jaar ingevoerde regelgeving. Vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Beheer en Brokers wees er op dat een overheidsinjectie van 20 miljard dollar in "korte termijn funds" niet het gewenste resultaat opleverde. De Shanghai Composite koerste vanochtend 1,5 procent lager, nadat de Chinese hoofdgraadmeter eerder op de handelsdag nog in het groen noteerde. In Japan beperkte de Nikkei de schade tot een min van 0,4 procent.

Wall Street sloot maandagavond ondanks een kleine eindsprint scherp lager. Beleggers reageerden net als handelaren op het Damrak op enerzijds teleurstellende cijfers over de Chinese industrie en anderzijds op de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Cijfers uit eigen land stelden Amerikaanse beleggers evenwel ook niet op hun gemak. De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie daalde volgens Markit in december naar 51,2, het laagste niveau sinds oktober 2012.

De euro/dollar daalde licht in waarde en werd verhandeld op 1,0830, terwijl de olieprijzen na een zeer volatiel handelsverloop en ondanks de spanningen in het Midden-Oosten afnamen met ruim een procent.

De agenda is vandaag karig gevuld, waarbij beleggers met name kijken naar de Duitse werkloosheid en de voorlopige inflatiecijfers uit de eurozone over december.

Bedrijfsnieuws

Jefferies verhoogde het koersdoel voor Galapagos van 56,00 naar 69,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens analist Peter Welford zijn de financiële voorwaarden van de partnerovereenkomst met Gilead Sciences voor de ontwikkeling en vermarkting van filgotinib beter dan verwacht, wijzend op een "substantieel hogere" vooruitbetaling van in totaal 725 miljoen dollar in contanten en een gelijkwaardige winstverdeling tussen de twee partners in de belangrijkste Europese landen.

TenCate wil op dinsdag 12 januari 2016 voorbeurs een eerste voorlopige indicatie geven van het bereikte resultaat over het boekjaar 2015. De publicatie van voorlopige cijfers houdt verband met de verlenging van de aanmeldingstermijn van het overnamebod door een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners op alle aandelen TenCate tot en met donderdag 14 januari 2016.

TomTom sloot een overeenkomst met het Duitse BMW voor het leveren van verkeersdiensten in Rusland, Nieuw-Zeeland en Australië. De diensten van TomTom zijn al deels beschikbaar in de auto’s van BMW, als onderdeel van ‘Connected Drive’. Financiele details werden niet vrijgegeven.

ING is gestart met het volgen van ABN AMRO met een koopadvies en een koersdoel van 23,00 euro. Analist Albert Ploegh roemde onder meer de "sterke" kapitaalpositie van ABN AMRO, dat een grote blootstelling aan de aantrekkende Nederlandse economie heeft.

Ctac heeft het gehele belang van 59,8 procent in IFS Probity uit Barneveld verkocht aan het huidige management. De verkoop past volgens Ctac in de aanscherping van de strategie en zal dit jaar per saldo resulteren in een positieve kasstroom van ongeveer 300.000 euro.

TIE Kinetix heeft in december voor 1,4 miljoen euro aan nieuwe opdrachten binnengehaald. In het volledige eerste kwartaal van het gebroken boekjaar, dat duurde van oktober tot en met december, sleepte TIE Kinetix voor 3,7 miljoen euro aan nieuwe orders binnen, waarvan 1,3 miljoen euro aan contractvernieuwingen en 2,4 miljoen euro aan nieuwe opdrachten.

Luchthaven Schiphol wil de haventarieven in 2016 sterk verlagen met 11 procent om de concurrentie te bezweren. Dit schreef De Telegraaf dinsdag.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde maandag 1,5 procent lager op 2.012,66 punten. De Dow Jones index werd 1,6 procent goedkoper op 17.148,94 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 2,1 procent in op 4.903,09 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.