Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Damrak stevig in het rood

Beursupdate: Damrak stevig in het rood
6 jan 2016 om 12:28

De Amsterdamse beurs handelde woensdag rond lunchtijd, net als de omringende beurzen, scherp lager. De AEX verloor 1,9 procent op 426,62 punten, terwijl de AMX zelfs 2,6 procent prijsgaf.

 

Zorgen over oplopende spanningen in het Midden-Oosten konden niet voorkomen dat de olieprijzen in de loop van de ochtend wederom onder druk kwamen te staan. "Olie ongevoelig voor spanning in de woestijn", kopte analist Stephan Cammaert van KBC, die meent dat dit aantoont "hoe abnormaal" de situatie in de oliemarkt is.

 

Een februari-future op een vat Brent daalde 3,6 procent naar 35,11 dollar. Later vanmiddag volgen vanuit Amerika nog de wekelijkse olievoorraden.

 

Beleggers keken vanochtend daarnaast met name naar de de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector in Europa. Het groeitempo in de eurozone maakte in december een pas op de plaats op een stand van 54,2. Dit was evenwel hoger dan de voorlopige raming voor december van 53,9. In Duitsland en in Italië groeide de dienstensector harder, in Spanje daalde het groeitempo en in Frankrijk kromp de sector zelfs licht.

 

In China bleek eerder op de dag de groei in de dienstensector bijna te zijn verdampt, terwijl de inkoopmanagersindex voor de industrie maandag zelfs wees op een sterkere krimp, waardoor zorgen over de staat van de Chinese economie werden aangewakkerd en de yuan ten opzichte van de dollar onder druk bleef staan.

 

Later vandaag staat ook de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse dienstensector op de agenda. Uit Amerika komen verder de notulen van de Federal Reserve over het monetaire besluit in december, toen voor het eerst in jaren de rente weer werd verhoogd, en het ADP banenrapport over december vrij. Het rapport van ADP geldt als voorbode voor het officiële banenrapport van aanstaande vrijdag.

 

De euro daalde vanochtend met 0,8 procent tot 1,0742 dollar.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen was NN Group met 2,6 procent een opvallende stijger, na een verlies van ruim 2 procent gisteren. ING verkocht een pluk van 33 miljoen aandelen NN, waardoor het belang van de bank in de verzekeraar daalde van krap 26 naar ruim 16 procent. SNS Securities reageerde positief op de verkoop, die NN aangreep om eigen aandelen in te kopen, en verhoogde het koersdoel voor NN naar 34,00 euro. Verder noteerde alleen sectorgenoot Delta Lloyd in de plus, het fonds werd een half procent meer waard.

 

De zwaargewichten Unilever, Royal Dutch Shell en ASML drukten evenwel op de koersvorming van de AEX index met verliezen van zo’n 2,5 procent. De grootste daler was ArcelorMittal met een verlies van 5,8 procent.

 

In de Midkap was BE Semiconductor Industries de grootste daler met 7,0 procent na berichtgeving in een Japanse krant dat Apple de productie van zijn laatste iPhone modellen terugschroeft. SNS Securities schreef dat de onderneming uit Duiven duidelijk bijdraagt aan de iPhone 6s en mogelijk ook wordt geraakt. SNS Securities benadrukte evenwel dat zwakte bij de eindklant niet per definitie betekent dat de orders voor een toeleverancier als Besi worden geraakt.

 

Oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro leverden respectievelijk 4,8 en 5,6 procent in als gevolgd van de dalende olieprijs. Air France-KLM was met een plus van 0,6 procent de enige stijger in de Midkap.

 

Sligro Food Group handelde ruim twee procent lager na het openen van de boeken over het afgelopen boekjaar. Sligro realiseerde zowel over heel 2015 als in het vierde kwartaal een flink hogere omzet. SNS Securities sprak toch van een lichte teleurstelling.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.