Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opent lager

Damrak opent lager
6 jan 2016 om 08:07

De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk met verlies van start. Kort na acht uur noteerden de futures op de AEX 0,7 procent in het rood, nadat Wall Street dinsdag gemengd sloot en ook de handel op de beurzen in Azië vanochtend geen eenduidige richting kende.

 

De Amerikaanse beurzen bleven dinsdag dicht bij huis na een kalme handelsdag als gevolg van een vrijwel lege beursagenda. Autobouwers Chrysler, General Motors en Ford Motor Company zagen de verkoopaantallen in december stijgen, terwijl ook de verkopen over heel 2015 groeiden.

 

Op de Aziatische aandelenmarkten was er vanochtend sprake van een wisselende stemming met een winst van 1,9 procent in Shanghai, maar een verlies van een procent voor de Japanse Nikkei. Uit cijfers van Markit Economics bleek dat de bedrijvigheid in de Japanse dienstensector in december in een fractioneel lager tempo groeide, terwijl de groei in China zelfs bijna verdampte. Daarentegen viel het Chinese consumentenvertrouwen in december voor de tweede opeenvolgende maand hoger uit, nadat de vertrouwensindex in oktober nog het laagste niveau bereikte, sinds in 2007 de data wordt bijgehouden.

 

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG Markets vonden de Chinese beurzen "aanzienlijke steun" in de verlenging van de maatregel dat grootaandeelhouders geen aandelen mogen verkopen tot nader order. Een grote verkoopgolf werd voorzien met het aflopen van de maatregel op 8 januari.

 

Van der Does wees verder op "opgelopen spanningen" omtrent Noord-Korea, dat een proef deed met een waterstofbom. "Aanvankelijk dacht men nog aan een aardbeving, maar dat werd later ontkracht toen bekend werk gemaakt dat het om een waterstofbom zou gaan", aldus de marktanalist.

 

Later vandaag staan de inkoopmanagersindexen voor de dienstensector in Europa en de Verenigde Staten op de agenda. Uit Amerika komen verder de notulen van de Federal Reserve over het monetaire besluit in december, toen voor het eerst in jaren de rente weer werd verhoogd, en het ADP banenrapport over december vrij. Het rapport van ADP geldt als voorbode geldt voor het officiële banenrapport van aanstaande vrijdag.

 

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,0744. Bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0740.

 

Olie had woensdagochtend de wind in de rug. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate werd 0,9 procent hoger verhandeld op 36,45 dollar en een vat Brent werd 1,0 procent duurder op 36,47 dollar.

 

Bedrijfsnieuws

ING Groep heeft 33 miljoen aandelen NN Group verkocht. De aandelen werden voor 31,00 euro per stuk van de hand gedaan aan institutionele beleggers, wat een totale opbrengst van 1 miljard euro betekent. NN kocht voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen over van ING. Na de verkoop daalde het belang van ING in NN van 25,8 naar 16,2 procent.

 

Sligro Food Group boekte over 2015 een recordomzet van bijna 2,7 miljard euro, een stijging van 3,8 procent op jaarbasis of 1,1 procnet op autonome basis. Het leeuwendeel van de omzet kwam voor rekening van de divisie Foodservice, dat de verkopen met 4,5 procent zag stijgen tot 1.829 miljoen euro. De divisie Foodretail droeg 841 miljoen euro bij, 18 miljoen euro meer op jaarbasis. Ook de resultaten over het afgelopen vierde kwartaal wezen op stevige groei bij beide divisies.

 

TomTom gaat kaarten van de Amerikaanse staten Californië en Michigan leveren voor het testen van automatisch rijden. Dit maakte de Nederlandse navigatiespecialist woensdag voorbeurs bekend.

 

Pharming Group heeft 30 patiënten gevonden voor de Fase 2 studie naar zijn medicijn Ruconest tegen erfelijk angio-oedeem. In de studie krijgen zij 1 of 2 keer per week Ruconest toegediend of een placebo. Pharming verwacht resultaten aan het einde van het tweede kwartaal.

 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index noteerde dinsdag 0,2 procent hoger op 2.016,71 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent naar 17.158,66 punten, terwijl de Nasdaq juist 0,2 procent lager sloot op 4.891,43 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.