Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen over brede linie lager

Europese beurzen over brede linie lager
6 jan 2016 om 17:54

De Europese beurzen zijn woensdag flink gedaald. De AEX leverde 1,4 procent in op 428,76 punten, waarmee het verlies wat sterker was dan op de omringende beurzen.

 

"Door de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten en China blijven beleggers uiterst voorzichtig", aldus marktanalist Emile Cardon van Rabobank.

 

In China bleek de groei in de dienstensector bijna te zijn verdampt, terwijl de inkoopmanagersindex voor de industrie maandag zelfs wees op een sterkere krimp, waardoor zorgen over de staat van de Chinese economie werden aangewakkerd en de yuan ten opzichte van de dollar onder druk bleef staan.

 

Het groeitempo van de dienstensector in de eurozone maakte in december een pas op de plaats op een stand van 54,2. Dit was evenwel hoger dan de voorlopige raming voor december van 53,9. In Duitsland en in Italië groeide de dienstensector harder, in Spanje daalde het groeitempo en in Frankrijk kromp de sector zelfs licht.

 

Olie werd opnieuw goedkoper en daalde voor het eerst in elf jaar tot onder de 35 dollar per vat, ondanks oplopende spanningen in het Midden-Oosten. "Olie ongevoelig voor spanning in de woestijn", kopte analist Stephan Cammaert van KBC, die meent dat dit aantoont "hoe abnormaal" de situatie in de oliemarkt is. Vanmiddag bleken de Amerikaanse voorraden ruwe olie overigens met meer dan 5 miljoen vaten gedaald. De benzinevoorraden stegen echter met krap 11 miljoen vaten.

 

Een februari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 4,4 procent naar 34,38 dollar en een vat Brent werd 5,1 procent goedkoper op 34,57 dollar. De euro/dollar daalde naar 1,0757.

 

Uit Amerika kwamen wisselende macro-economische cijfers. Zo was de daling van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector een tegenvaller, terwijl ADP volgens KBC juist met een "verrassend sterk" banenrapport kwam. In december kwamen er 257.000 nieuwe banen bij, hetgeen wat belooft voor het officiële rapport van vrijdag.

 

Stijgers en dalers

In de AEX wist slechts een handjevol fondsen in het groen te eindigen. Koploper was NN Group met een dagwinst van 3,3 procent, na een verlies van 2,1 procent een dag eerder. ING verkocht een pluk van 33 miljoen aandelen NN, waardoor het belang van de bank in de verzekeraar daalde van krap 26 naar ruim 16 procent. SNS Securities reageerde positief op de verkoop, die NN aangreep om eigen aandelen in te kopen, en verhoogde het koersdoel voor NN naar 34,00 euro. Verder noteerde ook sectorgenoot Delta Lloyd in de plus, het fonds werd 1,1 procent meer waard, en Altice steeg 2,2 procent.

 

De grootste daler onder de hoofdfondsen was ArcelorMittal met een verlies van 6,4 procent. Ook de indexzwaargewichten hadden het lastig. Royal Dutch Shell werd 2,2 procent minder waard en Unilever 1,7 procent.

 

In de AMX kleurden de koersenborden ook bijna volledig rood. Het grootste verlies kwam voor rekening van BE Semiconductor Industries na berichtgeving in een Japanse krant dat Apple de productie van zijn laatste iPhone modellen terugschroeft. SNS Securities schreef dat de onderneming uit Duiven duidelijk bijdraagt aan de iPhone 6s en mogelijk ook wordt geraakt. SNS Securities benadrukte evenwel dat zwakte bij de eindklant niet per definitie betekent dat de orders voor een toeleverancier als Besi worden geraakt. Het fonds werd 7,2 procent goedkoper.

 

PostNL verloor 5,1 procent nadat Barclays het advies verlaagde naar Onderwogen. Analisten van de Britse banken zien andere fondsen met meer potentie. Een van de minpunten aan een belegging in PostNL is volgens Barclays het "voortdurende gebrek aan dividend".

 

De oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore werden, onder druk van de lagere olieprijs, 4,7 en 3,7 procent goedkoper. Het kleine groepje stijgers in de Midkap werd aangevoerd door Air France-KLM, dat 0,8 procent meer waard werd. Wereldhave steeg 0,4 procent en TenCate 0,2 procent.

 

Bij de kleinere fondsen was het verkochte Docdata het slechtst presterende fonds met een verlies van 11,3 procent. Heijmans werd 4,3 procent goedkoper en Brunel International, dat veel werkt in de energiesector, verloor 4,2 procent. Kiadis Pharma en Refresco Gerber werden, als enige twee stijgers in de AScX, 0,4 en 0,9 procent meer waard.

 

Onder de lokaal genoteerde fondsen vielen AND International en beursnieuweling IEX Group in positieve zin op met dagwinsten van 5,7 en 9,4 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index een procent. De breder samengestelde S&P 500 index wist het verlies te beperken tot 0,8 procent en techbeurs Nasdaq daalde 0,6 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.