Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

S&P 500 duikt onder de 2.000 punten

S&P 500 duikt onder de 2.000 punten
6 jan 2016 om 22:06

Wall Street is woensdag flink lager gesloten door oplopende geopolitieke spanningen, zorgen om de Chinese groei en een fikse daling van de olieprijs. De Dow Jones index verloor 1,5 procent op 16.906,51 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,3 procent in op 1.990,26 punten en techbeurs Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 4.835,77 punten.

 

Beleggers kregen vandaag een flinke stroom aan data te verwerken. De dag startte positief met een volgens KBC "verrassend sterk" banenrapport. In december kwamen er volgens loonstrookjesverwerker ADP 257.000 nieuwe banen in Amerika bij. Ook bleek het handelstekort in november gedaald. De oorzaak was dat de import sterker terugliep dan de export.

 

De Amerikaanse dienstensector stond er afgelopen maand echter minder goed voor dan een maand eerder. De inkoopmanagersindex voor de sector, berekend door Markit, daalde van 56,1 naar 54,3. Diezelfde index berekend door ISM liep terug van 55,9 naar 55,3. Daarmee deed Amerika het evenwel een stuk beter dan China, waar de groei van de dienstensector vrijwel verdampte.

 

De Amerikaanse fabrieksorders lieten in november een lichte daling zien, en daarbij werd de stijging over oktober naar beneden bijgesteld.

 

Het sluitstuk vandaag waren de notulen van het laatste rentebesluit van de Federal Reserve. De renteverhoging die de Federal Reserve in december doorvoerde, bleek een "close call" voor sommige centraal bankiers. Deze bankiers waren huiverig voor deze eerste verhoging in meer dan negen jaar tijd vanwege de onzekere ontwikkeling van de inflatie. Zij benadrukten dan ook de noodzaak om het verloop van de consumentenprijzen nauwlettend in de gaten te houden. Overigens werd het besluit om de rente te verhogen wel unaniem genomen.

 

Over verdere verhogingen gaven de centraal bankiers van de Fed aan te verwachten dat de economische ontwikkelingen slechts ruimte zullen geven voor een "geleidelijke" rentestijging. Het besluit om de rente te verhogen zal dan ook afhangen van macro-economische cijfers die in de toekomst voor handen komen.

 

De notulen leken een positieve uitwerking te hebben op Wall Street, maar dit was slechts van korte duur.

 

Olie werd verhandeld op het laagste niveau in elf jaar tijd. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 5,6 procent naar 33,96 dollar en een vat Brent werd krap 6 procent goedkoper op 34,28 dollar. De euro/dollar daalde licht naar 1,0788.

 

"Olie ongevoelig voor spanning in de woestijn", kopte analist Stephan Cammaert van KBC, wijzend op de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Cammaert meent dat deze ongevoeligheid aantoont "hoe abnormaal" de situatie in de oliemarkt is.

 

Marktanalist Ron van der Does van IG wees tot slot nog op "opgelopen spanningen" omtrent Noord-Korea, dat een proef deed met een waterstofbom. "Aanvankelijk dacht men nog aan een aardbeving, maar dat werd later ontkracht toen bekend werk gemaakt dat het om een waterstofbom zou gaan", aldus de marktanalist.

 

Indexzwaargewicht Apple verloor woensdag twee procent. Volgens het Japanse Nikkei wil de fabrikant de productie van de nieuwste iPhone modellen in dit kwartaal met zo’n 30 procent verlagen. Aanleiding voor de productieverlaging is volgens de krant de oplopende voorraden als gevolg van tegenvallende verkopen. Nikkei schreef dat consumenten de verbeteringen in de nieuwe modellen beperkt vinden. Daarbij zorgden wisselkoerseffecten voor scherpe prijsverhogingen in de opkomende markten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.