Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Arcelor en Shell leiden AEX lager

Beursupdate: Arcelor en Shell leiden AEX lager
7 jan 2016 om 10:58

De Amsterdamse beurs lijdt donderdag een stevig verlies. De AEX noteerde richting de klok van elf uur maar liefst 3,4 procent lager op 414,14 punten. Ook de andere Europese beurzen gaan hard onderuit.

 

"Vandaag is rood", aldus handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. Volgens Bonsee begint de situatie in China inmiddels echt zorgwekkend te worden. Deze zorgen vallen daarbij volgens de handelaar ook nog eens "in een lege markt". Beleggers staan aan de zijlijn, zo merkte Bonsee op, en willen eerst dat de markten "uitzieken".

 

De Chinese centrale bank devalueerde vanochtend de yuan en de handel op de Chinese beurzen werd al kort na de openingsbel stil gelegd vanwege grote verliezen.

 

"Door de devaluatie van de yuan worden de Chinese problemen naar het Westen getransporteerd", aldus sales trader Gert Berendse van ING.

 

Volgens Berendse verdisconteerden de markten vanochtend razendsnel een verdere Chinese groeivertraging in de olieprijzen. Een februari-future op een vat Brent noteerde vanochtend ruim drie procent lager op 33,17 dollar. Woensdag stond olie ook al flink onder druk en daalde de prijs naar het laagste niveau in elf jaar tijd.

 

In Duitsland werd vanochtend een stijging van de detailhandelsverkopen in november, gecorrigeerd voor inflatie, bekend gemaakt van 2,3 procent. Ook de fabrieksorders zaten in de lift, en wel met 1,5 procent.

 

Later vandaag worden de detailhandelsverkopen, de werkloosheid en het consumentenvertrouwen in de eurozone in november vrijgegeven. In Amerika kijkt de markt uit naar de wekelijkse steunaanvragen.

 

De euro/dollar noteerde bijna een procent hoger op 1,0852.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden vrijwel alle fondsen lager verhandeld. De grootste klappen waren voor ArcelorMittal en Royal Dutch Shell, die respectievelijk 6,3 en5,0 procent inleverden. Randstad behoorde ook tot de grootste dalers met een verlies van 5,2 procent. Morgan Stanley verlaagde het advies voor de uitzender naar Onderwogen. Volgens de analisten van Morgan Stanley kunnen beleggers maar beter voorzichtig zijn met Europese uitzenders, met uitzondering van Hays en Michael Page.

 

Wolters Kluwer wist als enige hoofdfonds de neerwaartse trend te ontlopen door twee positieve analistenrapporten. Bernstein verhoogde het advies voor de uitgever naar Outperform met een koersdoel van 36,00 euro en Morgan Stanley zette het advies naar Overwogen met een koersdoel van 35,00 euro.

 

In de AMX stond er louter rood op de borden. Oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore waren met dalingen van 3,6 en 6,8 procent de grootste verliezers in de Midkap. USG People handelde slechts fractioneel in het rood.

 

Onder de kleinere fondsen leverde Heijmans 5,1 procent in. Het failliet verklaarde Macintosh daalde 33,3 procent naar 0,02 euro. Nedap boekte een kleine winst van 0,1 procent.

 

RoodMicrotec verloor 5,4 procent nadat het de omzetcijfers over 2015 publiceerde. SNS Securities sprak over de verkopen in de tweede helft van 2015 van een lichte tegenvaller.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.