Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chinese maatregelen temperen verlies Damrak

Chinese maatregelen temperen verlies Damrak
7 jan 2016 om 17:54

De Amsterdamse beurs is donderdag in het rood gesloten, maar het verlies viel uiteindelijk mee. De AEX verloor 1,9 procent op 420,76 punten, terwijl de index op het dieptepunt noteerde op 411,97 punten. Ook de omringende beurzen eindigden in het rood, maar minder diep dan gevreesd.

 

Het herstel op de Europese aandelenmarkten volgde op de berichtgeving dat China heeft besloten om het noodstopmechanisme dat begin dit jaar werd ingevoerd in China om de aandelenmarkten te stabiliseren, alweer wordt uitgezet. Vanochtend werd de handel al weer vlot stil gelegd na een verlies van 7 procent.

 

"De negatieve effecten van dit mechanisme zijn op dit moment groter dan de positieve effecten. De China Securities Regulatory Commission (CSRC) besluit daarom om het circuit breaker-mechanisme op te schorten, om de marktstabiliteit te handhaven", stelde woordvoerder Deng Ke van de CSRC in een verklaring.

 

Volgens vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB sneed China zich inderdaad flink in de vinger door handelsbeperkingen op te leggen. Beleggers zijn hier volgens Westerterp erg gevoelig voor, met als gevolg dat zij de Chinese beurs de rug toekeerden. China kreeg in korte tijd "een goede les in kapitalisme", aldus de vermogensbeheerder.

 

Los van de perikelen op de Chinese aandelenmarkten is de Chinese economie volgens Westerterp wel de onzekere factor in de wereld. Dit drukt de grondstoffenprijzen en "maakt beleggers terecht zenuwachtig", aldus de marktvorser.

 

Olie stond vandaag lange tijd onder water, maar tegen het einde van de handelsdag veerde de prijs weer op. Een februari-future op een vat Brent steeg een half procent naar 34,41 dollar.

 

De euro/dollar werd een procent hoger verhandeld op 1,0855.

 

Stijgers en dalers

In de AEX handelde het gros aan fondsen in het rood. Het grootste verlies kwam voor rekening van ArcelorMittal, dat 5,6 procent inleverde. Andere dalers waren de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd met verliezen van 3,8 en 5,6 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, dat gebukt ging onder de al maar dalende olieprijs, verloor 3,8 procent en Randstad werd 4,6 procent minder waard. Morgan Stanley verlaagde het advies voor de uitzender naar Onderwogen. Volgens de analisten zal Randstand dit jaar in verschillende grote markten te kampen krijgen met tegenwind.

 

Koploper in de AEX was Wolters Kluwer met een dagwinst van 2,6 procent. Zowel Bernstein als Morgan Stanley verhoogde het advies voor de uitgever. Volgens Bernstein is Wolters Kluwer goedkoop gewaardeerd vergeleken met sectorgenoten. Morgan Stanley voegde daaraan toe dat de uitgever een "gezonde" autonome groei van de winst per aandeel biedt van 6 procent tegen constante wisselkoersen.

 

Naast Wolters Kluwer had ook Altice de wind in de rug met een dagwinst van 0,9 procent. AkzoNobel steeg 0,3 procent nadat Credit Suisse de verfgigant als een van de favorieten voor 2016 bestempelde.

 

In de AMX domineerde het rood eveneens de koersenborden. Oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro behoorden met verliezen van 6,0 en 4,3 procent tot de grootste dalers. Galapagos verloor 4,5 procent, ondanks positieve rapporten van Jefferies en Kempen.

 

Tegen de trend in stegen Air France-KLM en BE Semiconductor Industries 0,4 en 0,5 procent. CEO Alexandre de Juniac zei dat de luchtvaartmaatschappij in 2015 operationeel zwarte cijfers schreef. Besi stond woensdag al hevig onder druk nadat bekend werd dat Apple de productie van de iPhone 6 tijdelijk zou verlagen.

 

Onder de kleinere fondsen was Brunel International met een verlies van 4,4 procent de grootste daler, na het failliet verklaarde Macintosh Retail Group dat 33,3 procent verloor op een koers van 0,02 euro. Neways Electronics deed het verrassend goed met een dagwinst van 3,2 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index nog een procent, de breder samengestelde S&P 500 index iets meer dan een procent en techbeurs Nasdaq zelfs 1,5 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.