Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start flink lager door Chinese zorgen

Damrak start flink lager door Chinese zorgen
7 jan 2016 om 08:31

De Amsterdamse beurs gaat donderdag een scherp lagere opening tegemoet nadat de aandelenhandel in China vanochtend vroegtijdig werd beëindigd na een verlies van meer dan zeven procent. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een daling van 2,7 procent.

De onrust in China werd vanochtend aangewakkerd nadat de Chinese centrale bank de referentie wisselkoers van de yuan ten opzichte van de dollar op dagbasis 0,51 procent lager vaststelde. De yuan daalde daardoor naar het laagste niveau sinds 2011. Daarnaast was volgens zakenzender CNBC sprake van de grootste dagelijkse bijstelling sinds medio augustus, toen een onverwachte devaluatie van de yuan leidde tot een schokgolf op de internationale beurzen.

"Door de devaluatie van de yuan worden de Chinese problemen naar het Westen getransporteerd", aldus sales trader Gert Berendse van ING, die benadrukte dat de markten vanochtend razendsnel een verdere Chinese groeivertraging in de olieprijzen verdisconteerden. Een februari-future op een vat Brent noteerde vanochtend vier procent lager op 32,87 dollar. Woensdag daalde de prijs van een vat Brent al met zes procent naar het laagste niveau in 11 jaar tijd op 34,28 dollar.

Door nieuwe Chinese beursregelgeving worden de markten bij een stijging of daling van meer dan vijf procent een kwartier neergelegd. Indien bij de hervatting de winst of het verlies oploopt tot meer dan zeven procent wordt de handel voor de rest van de dag gestaakt. Uiteindelijk beleefde China vanochtend de kortste handelsdag in 25 jaar en hoofdgraadmeter Shanghai Composite gaf zeven procent prijs. De beurzen in Hong Kong, waar de regelgeving niet op van toepassing is, en in Tokio daalden respectievelijk 2,9 en 2,3 procent.

Woensdag werd het sentiment op Wall Street al gedrukt door oplopende geopolitieke spanningen, zorgen om de Chinese groei en een fikse daling van de olieprijs. Hoofdgraadmeter S&P 500 breidde de verliezen ten opzichte van het slot in Amsterdam licht uit en gaf uiteindelijk 1,3 procent prijs en daalde tot onder de 2.000 punten.

In Duitsland werd vanochtend een stijging van de detailhandelsverkopen in november, gecorrigeerd voor inflatie, bekend gemaakt van 2,3 procent. Ook de fabrieksorders zaten in de lift, en wel met 1,5 procent.

Later vandaag worden de detailhandelsverkopen, de werkloosheid en het consumentenvertrouwen in de eurozone in november vrijgegeven. In Amerika kijkt de markt uit naar de wekelijkse steunaanvragen.

Bedrijfsnieuws

Bernstein verhoogde het advies voor Wolters Kluwer van Market Perform naar Outperform en het koersdoel werd daarbij opwaarts bijgesteld van 30,50 naar 36,00 euro. "Wolters Kluwer is nu onze favoriet onder de professionele uitgevers", aldus analist Claudio Aspesi. Volgens de analist is het Nederlandse fonds goedkoop gewaardeerd vergeleken met sectorgenoten.

CEO Alexandre de Juniac stelde volgens Reuters tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst dat Air France-KLM in 2015 operationeel zwarte cijfers boekte. Dit gold volgens topman Frederic Gagey ook voor Air France.  Ondanks dit feit, blijft de focus liggen op kostenbesparingen, aldus Gagey.

Vastned verkocht in Nederland niet-strategisch vastgoed ter waarde van 15,2 miljoen euro. De verkoopprijs lag "gemiddeld fractioneel boven de boekwaarde".

Gemalto kreeg een opdracht van de Banco Popular Dominicano voor het leveren van de Optelioo EMV bankkaart. Financiële details werden niet vrijgegeven.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor woensdag 1,5 procent op 16.906,51 punten, de breder samengestelde S&P 500 index leverde 1,3 procent in op 1.990,26 punten en techbeurs Nasdaq sloot 1,1 procent lager op 4.835,77 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.