Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell stuurt AEX lager

Shell stuurt AEX lager
8 jan 2016 om 18:00

De Amsterdamse beurs is vrijdag met een stevig verlies gesloten na een koersval van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell. De AEX sloot 2,4 procent lager op 410,82 punten. Ook de omringende beurzen leden verlies, maar aanzienlijk minder dan in Amsterdam.

 

Dat de AEX "op de low de dag uitgaat, is geen best teken", zo stelde vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten. Manie wees er op dat Shell met een weging van "ruim 12,5 procent" een stevige hand had in het verlies van de hoofdindex.

 

De olieprijs daalde vandaag opnieuw, maar volgens Manie was dit niet de oorzaak van het enorme koersverlies van de oliereus. Volgens de marktvorser begint de markt vraagtekens te zetten bij het doorgaan van de overname van BG Group en ook bij de houdbaarheid van het dividend van Shell.

 

In Shell werd vandaag circa tweemaal het gemiddelde dagvolume verhandeld, een signaal "om weg te wezen", zo stelde Manie.

 

De nieuwsstroom uit de rest van de wereld was overigens een stuk optimistischer van aard. Uit Amerika kwam een volgens econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO "uitstekend" banenrapport over december met 292.000 banen en opwaartse bijstellingen voor de maanden daarvoor. In de ogen van Cabezas is de Amerikaanse arbeidsmarkt "sterk genoeg om de schokken van buiten op te vangen".

 

Marktanalist Ron van der Does van IG noemde verder ook de berichtgeving uit China, dat al na enkele dagen besloot het zogenoemde circuit breaker-mechanisme op te schorten goed nieuws. De Chinese beurs won krap twee procent.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0896.

 

Stijgers en dalers

Shell verloor 6,4 procent op 18,52 euro en was daarmee de grootste daler onder de hoofdfondsen. Een ander fonds dat het zwaar had, was ASML. De Veldhovense toeleverancier van de halfgeleiderindustrie verloor 4,2 procent.

 

In de AMX was toeleverancier BE Semiconductor Industries de gebeten hond met een verlies van 4,1 procent en sectorgenoot ASM International verloor 3,0 procent. De omzet van chipfabrikant TSMC bleek in december stevig gedaald. Op maandbasis ging het om een daling van 8 procent en op jaarbasis zelfs om meer dan 16 procent.

 

Oliedienstverlener SBM Offshore daalde 4,2 procent. Sectorgenoot Fugro, dat volgens KBC Securities een "welkome" schuldverlichting realiseert met een sale and lease back deal voor twee schepen, verloor 2,2 procent.

 

Een van de twee stijgers in de AEX was Delta Lloyd met een koerswinst van 1,5 procent. Ahold werd 0,2 procent duurder. In de Midkap was IMCD de grootste stijger met 1,9 procent koerswinst. Nomura zette een initieel koopadvies op de Nederlandse distributeur van specialistische chemicaliën en voedingsingrediënten vanwege vooral de vrije kasstroom ontwikkeling.

 

Air France-KLM won 1,3 procent, ondanks een verkoopadvies van UBS. Positief was dat de Franse vakbond CGT een staking voor eind deze maand afgelaste in afwachting van een groeiplan dat Air France medio deze maand zal presenteren aan de ondernemingsraad.

 

Onder de kleinere fondsen viel Docdata op met een koerswinst van 5,2 procent. Neways Electronics was met een verlies van 6,3 procent de sterkste daler.

 

ABN AMRO werd 1,4 procent duurder na een positief rapport van Barclays over de Europese bankensector. Zowel ABN AMRO als ING Groep zijn favoriet bij analisten van de Britse bank.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,4 procent lager op 16.445,45 punten, de breder samengestelde S&P500 index verloor een half procent, net als de Nasdaq index.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.