Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Sterk banencijfer inspireert Wall Street niet

Sterk banencijfer inspireert Wall Street niet
8 jan 2016 om 20:55

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag ondanks een sterk banenrapport een verdeeld slot tegemoet.

 

De S&P 500 index noteerde 0,2 procent lager op 1.940,08 punten. De Dow Jones index daalde eveneens 0,2 procent naar 16.489,41 punten en de Nasdaq noteerde fractioneel hoger op 4.689,69 punten.

 

Beleggers kregen volgens econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO een "uitstekend" banenrapport over december te verwerken. Analisten van de Belgische bank KBC noemden de reacties op de aandelenmarkten evenwel "weinig inspirerend".

 

Afgelopen maand nam het aantal banen toe met 292.000, na een opwaarts bijgestelde groei van 252.000 in november en 307.000 over oktober. De werkloosheid bleef onveranderd op 5,0 procent en de participatiegraad liep iets op. Dit laatste was volgens Cabezas van ABN AMRO ook de reden dat het werkloosheidspercentage niet daalde, meer mensen gingen op zoek naar een baan. Een positief teken, zo meent Cabezas. In de ogen van de econoom is de Amerikaanse arbeidsmarkt "sterk genoeg om de schokken van buiten op te vangen".

 

Een tegenvaller was volgens KBC de daling van het gemiddelde uurloon met 0,01 dollar naar 25,24 dollar. Een "teleurstellend lage groei", aldus KBC. Analist Arne Petimezas van AFS wees verder op een seizoenseffect in het "sterkere" vierde kwartaal van het jaar. "Momenteel is de onrust in opkomende marken en China samen met de hernieuwde dalingen van grondstoffenprijzen hetgeen wat de markten bezighoudt, niet het banenrapport van afgelopen jaar", aldus Petimezas.

 

In China werd vandaag volgens marktanalist Ron van der Does van IG al na enkele dagen besloten om het zogenoemde circuit breaker-mechanisme op te schorten, wat goed nieuws betekende. De Chinese beurs won krap twee procent.

 

Beleggers kregen vandaag ook de groothandelsvoorraden te verwerken. De voorraden namen in november met 0,3 procent af ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was er evenwel sprake van een stijging van 2,2 procent. Later vanavond volgen verder nog cijfers over het consumentenkrediet.

 

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0901. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,0896 en donderdag stond er een stand van 1,0939 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

 

Olie gaf opnieuw terrein prijs. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,6 procent naar 33,09 dollar, terwijl Brent 0,7 procent verloor naar 33,50 dollar.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.