Beursblik: marges woningmarkt blijvend onder druk door hoge bouwkosten

Redactie ABM Financial News - 6 april 2016, 11:32

Margeverbetering mogelijk als kosten minder stijgen dan prijzen volgens ABN AMRO.

Ondanks het sterke herstel op de woningmarkt blijven de marges van woningbouwers onder druk staan door de aanhoudende stijgende bouwkosten. Dit schreef econoom Madeline Buijs van ABN AMRO woensdag in een sectorrapport.

Volgens de econoom kunnen woningbouwers, zoals Heijmans en BAM, alleen hogere marges realiseren als de kosten minder hard stijgen dan de woningprijzen. Het eerste begin hiermee werd in 2015 gemaakt, toen de loon- en materiaalkosten minder hard stegen dan de prijzen.

Het grootste "struikelblok" zijn volgens Buijs echter de grondprijzen. Deze prijzen stegen vorig jaar met ruim 5 procent en de grondprijzen liggen inmiddels 14 procent boven het niveau van 2008, aan de vooravond van de crisis. Sindsdien zijn de grondprijzen minder hard gedaald dan de huizenprijzen, wat volgens Buijs inhoudt dat gemeenten, die tweederde van de bouwgrond bezitten, het meest profiteren van het herstel op de woningmarkt.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

BlackRock iets groter in AkzoNobel

Belang van ruim vier procent.

2 uren geleden - Lees verder

Invesco halveert belang in SBM Offshore

Belang nog nipt boven meldingsgrens.

2 uren geleden - Lees verder

Norges Bank kleiner in Wereldhave

Belang onder meldingsgrens.

2 uren geleden - Lees verder

Norges Bank wat groter in Corbion

Belang van ruim 5 procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beleggers positief de zomer in - ING Beleggersbarometer

Barometer licht lager in juni.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BALLAST ... toevoegen aan uw watchlist 0,31 3,33% 0,01 0,31
BAM GROE... toevoegen aan uw watchlist 4,88 0,00% 0,00 4,88
HEIJMANS toevoegen aan uw watchlist 7,18 -1,24% -0,09 7,27