Update: winst Sligro Food Group onder druk

Redactie ABM Financial News - 26 januari 2017, 11:12

Concern wijt lager resultaat aan investeringen en minder winkelverkopen.

(ABM FN-Dow Jones) Sligro Food Group heeft in 2016 een lagere winst op een hogere omzet geboekt als gevolg van investeringen in beide divisies en gedaalde verkopen in de Emté-winkels. Dit maakte het groothandels- en supertmarktconcern uit Veghel donderdag bekend.

Het bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam 2,5 procent lager uit op 156 miljoen euro en de nettowinst daalde met 9,1 procent naar 73 miljoen euro. De resultaten zijn beneden verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde analisten, die gemiddeld rekenden op een bedrijfsresultaat van 158 miljoen euro en een nettowinst van 76 miljoen euro.

De resultaatsdaling werd veroorzaakt door een boekjaar met een verkoopweek minder dan in 2015, door investeringen in de opstart in België, acquisities en daarbij behorende integratiekosten voor Food Service, maar ook door concurrentiedruk en investeringen en tijdelijke winkelsluitingen voor de ombouw van Emté supermarkten bij Food Retail. 

"Over 2016 kwam de winst, zoals al eerder aangegeven, onder het recordjaar 2015 met 53 weken uit. We bleven daarmee achter bij onze eigen verwachting van begin dit jaar. Omdat onze financiële positie onverminderd sterk is, stellen wij voor het dividend met 0,10 euro te verhogen tot 1,30 euro per aandeel", zei bestuursvoorzitter Koen Slippens in een toelichting op de rapportage van de jaarcijfers. Het slotdividend komt nu uit op 0,85 euro per aandeel.

Voor analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers was de dividendverhoging een aangename verrassing en zijn collega Matthias Maenhaut van ING ziet er een teken van vertrouwen van het management in de toekomst in.

Het groothandels- en supermarktconcern uit Veghel maakte op 4 januari al bekend dat de totale omzet vorig jaar met 5,4 procent is gestegen naar een recordbedrag van 2,81 miljard euro. De omzetstijging was vooral te danken aan de bijdrage uit acquisities in het afgelopen jaar bij de groothandelsdivisie Food Service. De autonome omzetgroei bedroeg 2,3 procent.

Groothandelsdivisie Food Service zag de verkopen in 2016 met 8,6 procent stijgen tot 1,99 miljard euro en de autonome omzetgroei bedroeg hier 3,3 procent. Bij Food Retail, bekend van de Emté-supermarkten, nam de omzet echter met 1,7 procent af tot 827 miljoen euro. De afname van de identieke omzet bedroeg hier 1,6 procent.

Bij de groothandelsactiviteiten nam het marktaandeel toe tot 24 procent, maar de Emté-supermarkten zagen het marktaandeel slinken tot 2,6 procent.

Analist Maenhaut van ING merkte op dat Sligro verbetering van resultaten bij Emté ziet, maar zijn collega Alan Vandenberghe van KBC Securities zei desgevraagd tegen ABM Finacial News twijfels te hebben over de levensvatbaarheid van de supermarktketen op lange termijn.

Sligro zet voor 2017 vooral in op de opbouw van de groothandelsactiviteiten in België. Vorig jaar werd daar groothandelaar Java overgenomen en deze week werd de acquisitie van ISPC aangekondigd. Dit jaar wil Sligro starten met de bouw van een eerste eigen Sligro-filiaal. 

"Over enkele jaren zullen we daar een grote speler zijn met de merken Sligro/ISPC en Java aan de voorkant en gezamenlijke inkoop, IT en ondersteunende diensten aan de achterkant", zei CEO Koen Slippens donderdag desgevraagd tegen ABM Financial News.

Outlook

Zoals gebruikelijk onthoudt Sligro zich van concrete voorspellingen voor het huidige boekjaar. Wel maakte het bedrijf bekend verder herstel van de markt en outperformance ten opzichte van de markt in Nederland en België te voorzien. "Net als in 2016 zullen we ook dit jaar pittig blijven investeren", zei CEO Koen Slippens desgevraagd tegen ABM Financial News.

Analist Joost van Beek voorziet in 2017 terugkeer naar winstgevendheid vanwege verbeterende marktomstandigheden.

Op een vlak Damrak noteerde het aandeel Sligro Food Group donderdag 0,7 procent lager op 33,10 euro.

Update: om commentaar CEO, meer informatie en koersreactie toe te voegen.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

HP boekt lagere winst

Voormalige hardware divisie van Hewlett Packard verhoogt outlook hele fiscale boekjaar.

48 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ArcelorMittal sterkste stijger.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street lager gesloten

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting lager slot

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
SLIGRO F... toevoegen aan uw watchlist 38,70 -0,10% -0,04 38,74