Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed handhaaft rente en obligatieaankopen

Fed handhaaft rente en obligatieaankopen
12 dec 2012 om 19:00

Federal Reserve heeft conform verwachting de rente ongewijzigd gelaten en heeft tevens de omvang van de maandelijkse obliagtie aankopen niet aangepast. De centrale bank blijft maandelijks 85 miljard dollar aan obligaties kopen, 45 miljard dollar aan staatsobligaties en 40 miljard dollar hypotheekobligaties. Wel stopt de centrale bank met de gelijktijdige verkoop van 45 miljard dollar aan kortlopende staatsleningen. Door het stopzetten van de verkopen zal de balans van de Fed meer gaan aanzwellen, wat een stimulerend effect op de economie heeft.

 

De Fed ziet zich genoodzaakt om in te grijpen omdat het economisch herstel te traag is om de arbeidsmarkt uit het slop te trekken. Dit jaar bedroeg de banengroei maandelijks gemiddeld niet veel meer dan 150.000 per maand. In dat tempo daalt de werkloosheid, die in november 7,9 procent bedroeg, volgens de Fed “frustrerend traag.”

 

Chicago Fed topman Charles Evans, die in 2013 weer mag stemmen over het monetaire beleid, heeft eind november gezegd dat de Amerikaanse economie voor een half jaar lang banengroei van maandelijks minstens 200.000 moet laten zien. Pas dan zal de Fed de maandelijkse obligatieaankopen terugbrengen, zei Evans, die binnen de Fed geldt als een ‘duif’, meer gericht op het aanpakken van de werkloosheid en minder bezorgd over inflatierisico’s.

 

Met de obligatieaankopen wil de Fed de rente laag houden om de bedrijfsinvesteringen en de consumentenbestedingen te stimuleren. Dat moet de onderbezetting van de economie verhelpen. 

 

De centrale bank handhaafde de rente op 0,00 – 0,25 procent.

 

Later vanavond komt de Fed nog met nieuwe groeiramingen en de persconferentie met federatievoorzitter ben Bernanke.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.