Uitgelicht: goede resultaten voor ArcelorMittal maar geen outlook

Redactie ABM Financial News - 10 februari 2017, 19:30

Winst 2016 overtreft verwachtingen licht.

(ABM FN-Dow Jones) De resultaten van ArcelorMittal waren vorig jaar iets beter dan voorzien, maar over 2017 was het staalbedrijf voorzichtig en dus werd er geen concrete winstverwachting gegeven. Op het Damrak eindigde het aandeel als de grootste stijger van de week.

Het concern onder leiding van Lakshmi Mittal zei dit jaar slechts te rekenen op een lichte groei van de vraag naar staal. Die moet tussen een half en anderhalf procent uitkomen. Dit is overeenkomstig met de groei in 2016. De vooruitzichten voor Amerika waren optimistischer; hier zou de groei kunnen uitkomen tussen de drie en vier procent. In 2016 was in de Verenigde Staten nog sprake van een daling, maar dat was vooral omdat klanten voorraden afbouwden. Sinds Donald Trump de presidentsverkiezingen won en heeft aangegeven flink te willen investeren in de Amerikaanse infrastructuur zijn de verwachtingen voor de groei naar staal flink toegenomen. 

Wat betreft de Europese markt voorziet de staalfabrikant ondersteuning vanuit de automotive branche, waar veel staal naartoe gaat. Toch gaat ArcelorMittal voor Europa uit van een bescheiden groei van de vraag. 

Outlook

Dit jaar wil ArcelorMittal een half miljard dollar meer investeren dan in 2016 om zo 'op groeikansen in te spelen'. De totale investeringen worden geraamd op 2,9 miljard dollar. Maar de onderneming waagde zich niet aan een voorspelling voor de winstgevendheid, waar sommige analisten in hun voorbereidingen wel naar hadden uitgekeken. 

Analist Joost van Beek van Theodoor Gillissen Bankiers zei het wel te begrijpen dat het concern uit Luxemburg zich onthoudt van een concrete winstverwachting. De analist wees op de hoge volatiliteit van de prijzen voor staal en ijzererts, terwijl op de wereldwijde staalmarkt nog steeds sprake is van een overaanbod, met dank aan China. Ondanks dat de Chinezen er serieus werk van lijken te maken om hun overcapaciteit terug te dringen, wordt er nog steeds veel geproduceerd dat in eigen land niet wordt gebruikt en daarom tegen dumpprijzen in de rest van de wereld wordt verkocht. 

Van Beek houdt rekening met een matige winststijging voor het huidige boekjaar en volgende jaar, en ziet dit ook terug in de huidige waardering van het aandeel. 

Mittal

Topman Mittal was in een interview met The Wall Street Journal positief gestemd over zijn eigen bedrijf en de staalindustrie. Mittal wees op de stijgende vraag in Amerika en de plannen van Trump die volgens hem "goed voor ons zijn". De CEO suggereerde ook dat de nieuwe Amerikaanse regering meer maatregelen zou kunnen nemen om zich tegen de invoer van goedkoop staal uit China te beschermen. "Ik hoop dat met Trumps nieuwe regering sterke handelsmaatregelen worden genomen om de overcapaciteit in China aan te pakken", zei hij. Overigens heeft Amerika al wel dergelijke invoerbeperkende maatregelen ingesteld. 

De financiële topman, Lakshmi's zoon Aditya, waarschuwde ook voor de negatieve gevolgen van het dumpen van staal door China. Volgens hem blijven de staalmarkten daardoor erg volatiel.

Resultaten

ArcelorMittal wist de verwachtingen te verslaan met de winstcijfers. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) was in het vierde kwartaal 1.661 miljoen dollar en over het volledige jaar 6.255 miljoen dollar. Een door het bedrijf opgestelde consensus ging uit van respectievelijk 1.562 miljoen en 6.156 miljoen dollar. De omzet en staalverzendingen namen tevens toe ten opzichte van een jaar terug. 

Ook positief was de sterke schuldreductie. Aan het begin van 2016 gaf ArcelorMittal nieuwe aandelen uit en werd een belang van 35 procent in het Spaanse Gestamp verkocht. Hiermee werd de schuld teruggebracht tot 11,1 miljard dollar aan het einde van het jaar. Einde 2015 was dit nog 15,7 miljard dollar. 

De verbetering van de financiële gezondheid heeft er vooralsnog niet toe geleid dat ArcelorMittal weer dividend gaat uitbetalen. Van Beek van Theodoor Gilissen denkt echter wel dat dit nu weer in zicht komt. Op weekbasis won het aandeel ArcelorMittal 11,5 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

37 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

56 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 22,05 -1,91% -0,43 22,48
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 22,05 -1,91% -0,43 22,48