Heineken onzeker over situatie in Verenigde Staten

Redactie ABM Financial News - 15 februari 2017, 14:24

Brexit voor brouwer volgens CEO geen groot probleem.

(ABM FN-Dow Jones) Heineken verkeert in onzekerheid over de situatie in de Verenigde Staten, waarbij de economische politiek van de nieuwe president Donald Trump mogelijk tot beperkingen op de import van bier uit andere landen kan leiden. Dit stelde bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer van het bierconcern uit Amsterdam woensdag desgevraagd aan ABM Financial News.

"Het is op dit moment koffiedik kijken hoe de situatie zich daar zal ontwikkelen", zei de CEO, die zich overigens tevreden uitliet over de prestaties van brouwerij Lagunitas Brewing Company in Californië, waarin Heineken sinds oktober 2015 een belang van 50 procent heeft. Heineken exporteert veel bier naar de Verenigde Staten, onder meer vanuit Mexico.

Van Boxmeer voorziet geen grote problemen van het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie en de daarmee gepaard gaande waardedaling van het Britse pond. "Negentig procent van onze afzet daar wordt lokaal geproduceerd", zo lichtte de topman toe.

De CEO voorziet op korte termijn geen verbetering van de slechte marktomstandigheden in Nigeria en de Democratische Republiek Congo. "De economische en politieke situatie in beide landen is niet goed en ik zie daar op korte termijn geen verbetering in komen, maar voor de middellange termijn zijn het grote potentiële groeimarkten", zo lichtte hij toe.

Nigeria is de grootste biermarkt van Afrika, maar met name de sterk gedaalde olieprijs zorgt daar voor grote economische problemen, die hun weerslag hebben op de bieromzet.

Van Boxmeer meldde verder dat ook de marktsituatie in Egypte nog niet goed is, vanwege geopolitieke redenen, de sterke devaluatie van de Egyptische pond en het in belangrijke mate wegvallen van het toerisme. "Maar we zien daar voorzichtige tekenen van herstel", voegde de topman toe.

De vierde probleemmarkt voor Heineken vormt Rusland, aldus Van Boxmeer. "We hebben daar al jaren te maken met sterke accijnsverhogingen. Daar is in 2016 een verbod op PET-flessen bijgekomen, wat voor onze distributie een belangrijke verpakking was."

De CEO merkte op dat het bierconcern met herstructureringen en productievermindering in de vier "probleemmarkten" de schade beperkt weet te houden.

Heineken realiseerde in 2016 een 1,4 procent hogere omzet van 20,79 miljard euro en een 2,4 procent hogere nettowinst van 2,10 miljard euro. Het biervolume steeg met 3 procent naar ruim 200 miljoen hectoliter.

Het aandeel Heineken noteerde woensdag op een groen Damrak 3,3 procent hoger op 75,34 euro.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
HEINEKEN toevoegen aan uw watchlist 86,85 -0,98% -0,86 87,71
HEINEKEN... toevoegen aan uw watchlist 81,60 -0,81% -0,67 82,27