Damrak start vlak aan handelsdag

Redactie ABM Financial News - 17 februari 2017, 08:17

Wall Street kwam niet van zijn plaats.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street bleef donderdag dicht bij huis, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend in het rood noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. De grote aandelenmarkten in Europa sloten donderdag allemaal met bescheiden verliezen in het rood, het eerste verlies in acht handelssessies. 

Wall Street kwam donderdag per saldo amper van zijn plaats, waardoor even een pas op de plaats werd gemaakt na een langdurige rally. President Donald Trump benadrukte donderdag enthousiast dat de markten de langste winstreeks sinds decennia achter de rug hebben,  nog "zelfs voor het uitrollen van de [stimulerende] belastingplannen". Tijdens de verkiezingscampagne bestempelde Trump de aandelenmarkt evenwel nog als "it's all a big bubble", een grote zeepbel.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING hebben de markten een "zeer sterke periode achter de rug", gedreven door onder meer financiële waarden. Berendse verklaarde het relatief rustige handelsverloop donderdag door te wijzen op President's Day, waardoor Wall Street maandag gesloten is en handelaren posities sluiten in aanloop naar een lang weekend.  Op de Europese beurzen kan de volatiliteit vanmiddag echter oplopen vanwege de opties- en futures expiratie, traditioneel op de derde vrijdag van elke maand.

Amerikaanse beleggers kregen wederom sterke macrocijfers te verwerken, die met het oog op het rentebeleid met gemengde gevoelens werden ontvangen. Onder meer het aantal afgegeven steunaanvragen afgelopen week viel lager uit dan verwacht en de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia bleek in februari verder te zijn toegenomen. 

De euro zat in de lift ten opzichte van de dollar en noteerde vanochtend op 1,0666, ten opzichte van een stand voor het muntpaar van 1,0633 donderdagochtend. De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg daarnaast donderdag een half procent naar 53,36 dollar, een stand die ook vanochtend in Azië op de borden stond. 

In Azië deden de beurzen vanochtend een stapje terug, maar de verliezen bleven beperkt tot circa een half procent. Samsung stond in het middelpunt van de negatieve belangstelling. Persbureau Reuters meldde dat topman Jay Y. Lee vanochtend werd gearresteerd in de nasleep van een corruptieschandaal die leidde tot de afzetting van president Park Geun-hye. De smartphonemaker verloor krap twee procent van zijn beurswaarde op de beurs in Seoul.

Zowel de bedrijfsagenda- als de macro-economische agenda is vandaag vrij leeg. In Groot Brittannië worden detailhandelsverkopen vrijgegeven, terwijl in Amerika de leidende economische indicatoren staan geagendeerd. 

Bedrijfsnieuws

De onderliggende winst voor belasting van verzekeraar Aegon steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 486 miljoen naar 554 miljoen euro, tegen een consensusverwachting van 509 miljoen euro. De stijging was te danken aan sterke kostenbesparingen, lagere claims en de hogere marktrente. De nettowinst kwam uit op 470 miljoen euro, na een verlies van 580 miljoen euro een jaar eerder, toen het bedrijf een grote last nam van 1,2 miljard euro. De consensusverwachting van analisten, opgesteld door Aegon, lag op 416 miljoen euro. 

Tankopslagbedrijf Vopak boekte het afgelopen boekjaar een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 822,3 miljoen euro, tegen 811,5 miljoen euro in 2015. Vopak zei eerder zelf een "solide" resultaat te verwachten, waarbij het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het bedrijfsresultaat van 2015 van 812 miljoen euro zou overtreffen. Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige items, van 534 miljoen euro, versus 282,2 miljoen euro een jaar eerder.

De omzet van technologieleverancier Nedap nam afgelopen jaar ten opzichte van 2015 met 3 procent toe van 180,9 miljoen tot 186,0 miljoen euro, dankzij gestegen verkopen in de meeste kerndivisies. De vergelijkbare omzet uit voortgezette activiteiten steeg zelfs met 5 procent. Het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, steeg met 29 procent van 11,1 miljoen naar 14,3 miljoen euro. De nettowinst na eenmalige posten kwam uiteindelijk 18 procent hoger uit op 10,8 miljoen euro.

De omzet van Amsterdam Commodities, handelaar in onder meer zaden, noten en kruiden, steeg in 2016 met minder dan een miljoen euro tot 682,3 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) liep echter op van 51,4 miljoen naar 55,2 miljoen euro. 

ING verhoogde het advies voor Heijmans van Houden naar Kopen en stelde daarbij het koersdoel opwaarts bij van 6,50 naar 9,00 euro. Volgens analist Tijs Hollestelle is Heijmans op het laatste moment ontsnapt aan een sterk verwaterende aandelenuitgifte door een oplossing te vinden voor de probleemprojecten waarmee de bouwer kampt en de financiering tot medio 2019 veilig te stellen. De analist denkt dat de kans groot is dat Heijmans, nu er wat tijd is, de marges zal zien herstellen bij de grote onderdelen Nederlandse Infra en de utiliteitsbouw.

S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor Air France-KLM van 5,20 naar 5,60 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Analist Firdaus Ibrahim constateerde dat de luchtvaartmaatschappij boven verwachting presteerde in het afgelopen kwartaal, maar wees wel op een "turbulent" jaar dat in het verschiet ligt met hogere brandstofprijzen en geopolitieke risico's. 

Euronext is van plan om Paulo Rodrigues da Silva aan te stellen als bestuursvoorzitter van Euronext in Lissabon.  Rodrigues da Silva is al CEO van dochtermaatschappij InterBolsa en lid van het bestuur van Euronext. Rodrigues da Silva zal Maria João Carioca opvolgen.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,1 procent lager op 2.347,22 punten, de Dow Jones index eindigde net iets hoger dan vlak op 20.619,77 punten en de Nasdaq noteerde op de slotbel 0,1 procent lager op 5.814,90 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Overnameprooi Philips krijgt goedkeuring FDA

Goedkeuring betreft Stellarex van Spectranetics.

17 minuten geleden - Lees verder

Geldhoeveelheid eurozone stijgt iets harder

Toename van 5,0 procent in juni.

20 minuten geleden - Lees verder

Deutsche Boerse roept twijfel op over winstdoel

Tweede kwartaal stelde teleur.

22 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: robuuste kwartaalresultaten Shell

Winst overtreft verwachtingen ING ruimschoots.

28 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: prestaties RELX stabiel en positief

Investec plaatst koersdoel onder herziening.

36 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 800,52 -0,56% -4,53 805,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 991,41 -0,30% -3,00 994,41