Update: Ballast Nedam betaalde steekpenningen in Saoedi-Arabie - media

Redactie ABM Financial News - 27 februari 2017, 16:56

Bouwbedrijf spreekt van afgesloten zaak uit verleden.

(ABM FN-Dow Jones) Ballast Nedam heeft vermoedelijk honderden miljoenen dollars aan steekpenningen betaald aan leden van het Saoedische koninklijke huis. Dit meldt omroep Human maandagavond in een uitzending op NPO2.

De omroep baseert zich daarbij op inzage in dossiers met een schaduwboekhouding van Ballast Nedam van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), stukken van Rechtbank Midden Nederland, het Openbaar Ministerie, de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Buitenlandse Zaken, alsook op gesprekken met meerdere bronnen, zo meldt Human op zijn website.

"De ordners vormen de basis voor de conclusie van de FIOD dat Ballast Nedam tussen 1996 en 2003 vermoedelijk steekpenningen heeft betaald aan leden van het Saoedische koninklijke huis. Daarna, aldus de FIOD, is de onderneming, "vermoedelijk doorgegaan [...] in de vorm van afhandeling van de projecten in Saoedi-Arabië", zei Human.

Ballast Nedam zou het smeergeld betalen in ruil voor bouwopdrachten. Het bedrijf maakte het geld over naar "rechtspersonen in onder meer Liechtenstein, British Virgin Eilanden, Cyprus, Jersey en andere landen", meldt Human. Deze rechtspersonen gebruiken bankrekeningen in "onder meer Zwitserland", aldus de omroep.

De vraag is wie er achter deze rechtspersonen schuilgaat. Uit het proces-verbaal van de FIOD: "Beneficiaries van de rechtspersonen zijn onder meer leden van de koninklijke familie uit Saoedi-Arabië", zo meldt Human.

Leden van het Huis van Saud staan, aldus de FIOD, op de loonlijst van Ballast Nedam. In ruil voor geld spelen zij de Hollandse betonbouwer grote opdrachten toe, zei Human.

Volgens Human betaalde Ballast Nedam jarenlang honderden miljoenen dollars aan steekpenningen voor onder meer het toekennen van opdrachten voor defensie-infrastructuur. Die bedragen zouden uiteindelijk worden terugbetaald in de rekening aan de klant. "De FIOD noemt dat "overpricing", oftewel: over-factureren. 

In een reactie zegt het Openbaar Ministerie over de schuilnamenlijst, die gehanteerd is in de betreffende dossiers: "over niet alle personen heeft het Nederlandse OM rechtsmacht, dan wel was er te weinig bewijs om tot vervolging over te gaan", stelde Human.

"Het Openbaar Ministerie besluit de zaak Ballast Nedam niet voor de rechter te brengen. Het OM en Ballast maken in december 2012 bekend dat de zaak wordt afgedaan met een schikking. Ballast betaalt de hoogst mogelijke boete van 5 miljoen euro en ziet af van een vordering op de Belastingdienst van 12,5 miljoen euro. Omdat de zaak niet voor de rechter komt, worden de resultaten van het FIOD onderzoek niet openbaar", aldus het verslag op de website van Human.

Toenmalig minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, laat volgens Human in een reactie op Kamervragen van de SP weten de schikking te hebben goedgekeurd: "Het Openbaar Ministerie besluit de zaak Ballast Nedam niet voor de rechter te brengen." Volgens Human heeft de Nederlandse regering besloten om de zaak te laten rusten vanwege de "bilaterale betrekkingen". 

Intussen moeten "twee oud-leidinggevenden van het bedrijf" binnenkort wel voor de rechter verschijnen. Justitie beschuldigt hen van witwassen. Ze zouden een deel van het smeergeld voor zichzelf hebben gehouden, meldt Human.

Ballast Nedam liet in een reactie weten dat het een "oude zaak" betreft in de documentaire van 2Doc. 

"Deze kwestie is in 2011 door Ballast Nedam zelf aangekaart bij de FIOD en nadat Ballast Nedam haar volledige medewerking aan het onderzoek heeft verleend, is deze kwestie afgesloten middels een schikking met het Openbaar Ministerie. Onderdeel van de schikking betrof tevens de verplichting voor Ballast Nedam om haar integriteitsbeleid verder aan te scherpen", aldus de bouwer. 

Omdat het volgens Ballast Nedam een "afgesloten zaak uit het verleden" betreft, besloot de bouwer geen medewerking te verlenen aan de documentaire. Om dezelfde reden is Ballast Nedam ook na de uitzending niet bereid om inhoudelijk commentaar te geven.

Update: om reactie Ballast Nedam toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BALLAST ... toevoegen aan uw watchlist 0,31 3,33% 0,01 0,31