AEX komt nauwelijks van zijn plaats

Redactie ABM Financial News - 3 februari 2017, 20:31

Centrale banken verrassen niet en Trump blijft nieuws domineren.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is deze week nauwelijks van zijn plaats gekomen en bleef dicht bij de stand van afgelopen vrijdag, op 485,92 punten.

Naast het cijfergeweld van grote bedrijven als ING Groep en Shell, maar ook het Amerikaanse Apple dat de markt mooie cijfers overlegde, was er aandacht voor centrale banken. De Amerikaanse Federal Reserve handhaafde conform de verwachting zijn belangrijkste rente op 0,50 tot 0,75 procent. Voor de Amerikaanse centrale bank gold dat er ook geen nieuw inzicht kwam in wanneer de rente verder wordt verhoogd, en dit was voor de markt toch een teleurstelling, concludeerden marktkenners. Volgens marktstrateeg Lee Ferridge van State Street Global Markets is juni het meest waarschijnlijke moment voor een volgende renteverhoging.

Het sterke banenrapport dat de Amerikaanse overheid vrijdag presenteerde, is vooralsnog niet doorslaggevend, omdat de loongroei tegenviel. Het aantal banen steeg in januari met 227.000 stuks, de werkloosheid nam licht toe tot 4,8 procent en de lonen stegen gemiddeld met 0,03 dollar. Die loonontwikkeling viel tegen, vond marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De Bank of England handhaafde deze week net als de Fed de rente. Opvallender was dan ook de flink opwaarts bijgestelde groeiverwachting voor dit jaar. Die kan de Britse centrale bank, in combinatie met de oplopende inflatie, ertoe dwingen om de rente te verhogen. Dat terwijl er net na het EU-referendum die leidde tot de Brexit, in juni vorig jaar, nog werd uitgegaan van mogelijke verdere verlagingen van de rente. Volgens macrostrateeg Michael Metcalfe van State Street Global Markets is het dan ook "niet langer zeker dat monetair beleid voor de rest van 2017 zo accommoderend kan blijven."

De Amerikaanse president Donald Trump bleef ook deze week de gemoederen bezig houden, wat resulteerde in een nerveuze markt. Trump gaat in zijn eerste weken als president voortvarend te werk met zijn economische en protectionistische beleid. Ook qua buitenlandbeleid lijkt Trump een duidelijk andere koers te varen dan zijn voorgangers, met strenge taal richting Iran en kleine diplomatieke rellen met Australië, Duitsland en Mexico. "Trump zal niet snel uit het nieuws verdwijnen", verwacht marktanalist Craig Erlam van Oanda dan ook.

De euro bewoog deze week in een bandbreedte tussen 1,06 laag en net boven de grens van 1,08 dollar. Niet alleen bleken inflatiecijfers uit de eurozone sterk, waardoor de druk op de Europese Centrale bank ook toeneemt, tevens praatte Trump de dollar omlaag door te stellen dat Duitsland de euro manipuleert.

De prijs voor een vat olie bleef opnieuw hangen tussen de 52,00 en 54,00 dollar. Het vertrouwen in de productiebeperking van de OPEC en een aantal niet-leden buiten het kartel houdt aan, maar de Amerikaanse olievoorraden lopen ondertussen op, wat de prijs enigszins binnen de perken houdt.

Volgende week

Onder meer ArcelorMittal, Aperam, SBM Offshore en TomTom komen met bedrijfsresultaten. Buitenlandse fondsen die cijfers bekendmaken zijn onder andere BP, Coca-Cola, Commerzbank, General Motors, Total en Twitter.

Qua macro-economische publicaties is het volgende week relatief rustig na al het centrale bank en inkoopmanagersindex geweld van deze week. Er komen vanuit Europa een aantal publicaties over de industriële productie. 

Stijgers en dalers

Wolters Kluwer voerde de AEX deze week aan. Het aandeel won ten opzichte van een week geleden 3,3 procent. Barclays schreef in een analistenrapport dat het aandeel één van de lager gewaardeerde is in zijn sector. De Britse bank keek ook vooruit naar de cijfers die op 22 februari verschijnen en voorziet een verbetering van de omzet en de marges.

Vopak was een grote daler binnen de Amsterdamse hoofdindex en verloor 6,4 procent. Goldman Sachs gaf het fonds een verkoopadvies en verlaagde het koersdoel van 48,00 naar 40,00 euro. De Amerikaanse zakenbank wees op de daling van de OPEC productie en voorraden, waardoor de vraag naar opslag afneemt en dit heeft een negatieve impact op de bezettingsgraad van Vopak. Daarnaast werd deze week bekend dat het concern moet vrezen voor concurrentie uit Iran, met de opening van de Qeshm haven.  

Royal Dutch Shell daalde op weekbasis met 0,9 procent. In het vierde kwartaal van 2016 boekte de oliereus een aangepast resultaat dat niet aan de verwachtingen voldeed terwijl de winst over heel 2016 uitkwam op het laagste niveau in meer dan tien jaar. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen gaf evenwel aan niet erg teleurgesteld te zijn en analisten van het Zwitserse UBS wezen erop dat de winstmisser eigenlijk wordt gecompenseerd door de verbetering van de kasstroom.

ING Groep deed het beter dan de markt had verwacht en zag de beurswaarde op weekbasis met 1,1 procent toenemen. In het vierde kwartaal daalde de winst minder sterk dan was voorzien dankzij groeiende rente-inkomsten, sterke resultaten op geldmarkten en meer activiteit van zakelijke klanten in de volatielere financiële markten. Analist Matthias de Wit van KBC Securities was evenwel wat teleurgesteld over het slotdividend van 0,42 per aandeel omdat werd gerekend op 0,43 euro, maar verhoogde zijn koersdoel. Dit deden ook S&P Equity en Morgan Stanley.

KPN boekte in het vierde kwartaal een lagere winst terwijl de omzet stabiel bleef. De kasstroom werd wel versterkt. Volgens analist Marc Hesselink van ABN AMRO waren de resultaten redelijk conform verwachting. S&P Equity verlaagde het advies van Kopen naar Houden en het koersdoel van 3,60 naar 2,80 euro. "Met een vlakke EBITDA en een onaantrekkelijk dividendrendement van slechts 4 procent verlagen we KPN naar Houden", aldus de S&P dat voor 2017 rekent op een dividend van 0,11 euro per aandeel. Op weekbasis verloor het aandeel KPN 2,7 procent.

Unibail-Rodamco zag de beurswaarde ten opzichte van vorige week met 1,3 procent toenemen. In 2016 werd de eigen winstverwachting overtroffen en voor 2017 wordt een terugkerende winst per aandeel variërend van 11,80 tot 12,00 euro voorzien, wat hoger is dan de terugkerende winst per aandeel in 2016 van 11,24 euro. Analist Jaap Kuin van ING vond de jaarcijfers echter weinig verheffend en de hogere outlook werd enigszins gedrukt door teruglopende bezoekersaantallen bij winkelcentra, volgens de marktvorser.

In de Midkap viel Aperam op. Het aandeel was koploper met een winst op weekbasis van 4,5 procent. Goldman Sachs verhoogde het koersdoel van 46,00 naar 51,00 euro met een ongewijzigd Kopen advies. De analisten van de Amerikaanse zakenbank verwachten op basis van de cijfers die op 9 februari worden gepubliceerd discussie over het gebruik van de gezonde balans van het bedrijf waarmee het dividend kan worden verhoogd of waarmee Aperam een rol kan spelen in de verdere consolidatie in de sector.

Air France-KLM was de grootste daler en zag 5,6 procent aan beurswaarde verdampen. Kepler Cheuvreux was in een rapport niet onverdeeld positief over het luchtvaartconcern. Zo verwacht analist Ruxandra Haradau-Doser dit jaar hogere brandstofkosten en heeft Air France-KLM een zwakkere balans dan bijvoorbeeld sectorgenoot Lufthansa. De marktvorser verlaagde een aantal ramingen en het koersdoel ging van 6,20 naar 5,30 euro met een ongewijzigd Houden advies.

Onder de kleinere fondsen was Sif Holding een blikvanger in positieve zin. Het aandeel steeg op weekbasis liefst 11,9 procent. ING kwam met een positief rapport over de leverancier van funderingspalen voor offshore-windmolens in navolging van de Capital Markets Day die de onderneming vorige week hield. Analist Tijs Hollestelle stelde in het rapport zijn winsttaxatie bij en verhoogde het koersdoel van 17,75 naar 22,75 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

36 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

56 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69