Uitgelicht: Sif Holding overtuigt de markt

Redactie ABM Financial News - 3 februari 2017, 20:07

Beleggersdag maakt indruk.

(ABM FN-Dow Jones) Sif Holding was deze week een opvallende stijger, met een koerswinst van 11,9 procent op 20,40 euro.

Vorige week hield de fabrikant van stalen funderingen voor offshore windprojecten en de olie- & gasindustrie een zogenoemde capital markets day op de Tweede Maasvlakte, en die werd door de bezoekers duidelijk geapprecieerd.

Analist Tijs Hollestelle van ING zei dat Sif een goede indruk achterliet op de beleggersdag met de presentatie van de nieuwe productiefaciliteiten. De analist was te spreken over de omvang en opzet van de nieuwe bouwplaats.

"We zijn onder de indruk van de nieuwe Rotterdamse faciliteit, niet alleen vanwege de omvang en uitstekende ligging, maar ook omdat de totale lay-out efficiënter lijkt", aldus de analist.

Thijs Berkelder van ABN AMRO constateerde ook dat Sif met de Tweede Maasvlakte “on track” is. Goed nieuws volgens de analist, omdat met dergelijke grote projecten eenvoudig vertraging kan worden opgelopen.

De kademuur en het draaibassin zijn van zulke hoge kwaliteit dat de laadtijd voor de grote installatievaartuigen veel korter is dan verwacht. Dit kan een argument zijn voor klanten om hun opdrachten voortaan aan Sif te geven, denkt Hollestelle.

Het Roermondse Sif Holding opereert met zijn monopiles in een overzichtelijke markt. Samen met EEW is het marktleider en geldt Steelwind als de uitdager. De markt kent daarbij een duidelijke geografische verdeling, aldus Berkelder, met Sif dat in Rotterdam uitlevert en EEW in Rostock. Steelwind zit daar geografisch tussenin met het Duitse Nordenham.

Als gevolg van deze verdeling is het volgens de analist van ABN AMRO logisch dat Sif actiever is rondom Rotterdam, aangezien de kosten hier relatief lager zijn dan die voor de concurrentie. “Er zit een deel marktverdeling in”, aldus Berkelder, die dit een van de aantrekkelijke onderdelen van zijn investment case voor Sif noemde. Daarbij is de techniek met monopiles de leidende techniek voor offshore wind, voegde de marktkenner daaraan toe. Technische alternatieven vormen “nog geen bedreiging”, aldus Berkelder.

2017

Het orderboek van Sif en daarmee ook de productievooruitzichten voor 2017 overtreffen inmiddels de ramingen van Hollestelle van ING, die zijn taxatie voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor dit jaar met 17 procent naar boven toe bijstelde tot 77 miljoen euro.

Analist Berkelder mikt voor dit jaar op een bedrijfsresultaat van afgerond 68 miljoen euro. De analist houdt nog een slag om de arm en rekent niet op 100 procent bezetting in zijn ramingen. Mocht dit wel lukken dan is dit een meevaller, aldus de marktvorser.

Vertrouwen heeft Berkelder echter wel in de toekomst van Sif. “Heel veel risico’s zijn weggevallen”, constateerde de analist. Niet alleen bleek in het afgelopen kwartaal dat het orderboek voor 2017 sowieso goed gevuld wordt, ook voor daarna ziet het er volgens de analist goed uit, met Borssele III en IV die door een consortium zijn gewonnen met daarin Van Oord, een vaste klant van Sif. Voor Sif gaat dit volgens ABN AMRO overigens pas in 2019 of zelfs pas in 2020 spelen.

Daarnaast lijkt ook de Brexit geen al te grote domper te worden. Volgens Berkelder is er een vertraging opgelopen in Britse offshore windprojecten van een half jaar, maar komt de volgende tender er in april aan. “Het Verenigd Koninkrijk is nog steeds in de markt en de vertraging is beperkt gebleven”, aldus de marktvorser. De Britten zijn een erg grote speler in de offshore windmarkt.

Positief voor een partij als Sif is sowieso de lagere kostprijs die windenergie inmiddels heeft, waardoor deze vorm van energie steeds concurrerender wordt en het bestaansrecht op lange termijn zeker lijkt gesteld. “Er is veel minder subsidie nodig”, wees Berkelder op recente tenders van bijvoorbeeld DONG en Vattenfall. Wat onder meer een rol speelt, is dat de financieringskosten de laatste tijd “hard gedaald” zijn. Verder wordt er gewerkt met steeds grotere turbines, en dus ook grotere monopiles.

De analist van ING besloot na de beleggersdag zijn koersdoel voor Sif te verhogen met maar liefst 5 euro naar 22,75 euro bij herhaling van de koopaanbeveling op het aandeel. Hollestelle denkt dat beleggers die naar het verwachte rendement op de vrije kasstroom van Sif in 2018 en 2019 kijken, flink enthousiast zullen zijn over het aandeel.

Sif staat bij ABN AMRO ook op de kooplijst, met een koersdoel van 21,50 euro. Berkelder hanteert een korting vanwege de relatieve lage marktkapitalisatie en free float in het aandeel. Zonder deze korting zou 24 euro het koersdoel zijn, aldus de analist, die meent dat Sif “de zaakjes onder controle” heeft.

Sif maakt op 29 maart de cijfers over het vierde kwartaal bekend. Bij de vorige kwartaalpublicatie herhaalde de producent de productiedoelstelling voor 2016 van 183 kiloton. Vanwege het geplande onderhoud en de versnelde start van het project Maasvlakte 2 zal het bedrijfsresultaat (EBITDA) in het vierde kwartaal echter iets lager uitkomen.

Voor 2017 en 2018 was aan het einde van het derde kwartaal voor 118 kiloton aan orders in het boek van Sif opgenomen en werd er voor nog eens 160 kiloton “exclusief onderhandeld”.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

37 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

56 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
SIF HOLDING toevoegen aan uw watchlist 19,55 0,31% 0,06 19,49