Uitgelicht: Vopak daler van de week

Redactie ABM Financial News - 3 februari 2017, 19:19

Adviesverlaging en concurrentie vanuit Iran leidt tot koersdruk.

(ABM FN-Dow Jones) Tankopslagbedrijf Vopak is de handelsweek als grootste daler geëindigd. Het Rotterdamse bedrijf kreeg een adviesverlaging van Goldman Sachs te verwerken. Daarnaast drukten mediaberichten over concurrentie uit Iran op het aandeel.

Het aandeel kwam reeds maandag onder druk te staan, nadat Goldman Sachs zijn advies verlaagde van Neutraal naar Verkopen en tevens het koersdoel neerwaarts bijstelde van 48,00 naar 40,00 euro. De zakenbank motiveerde de adviesverlaging op basis van de vlakke winstontwikkeling vanwege de verlaging van de OPEC-productie.

Door de productieverlaging van de leden van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) vindt in de futurehandel een verschuiving plaats naar backwardation, waarbij de huidige olieprijs, de spotprijs, hoger is dan de prijs voor levering in de toekomst. Volgens Goldman zal dit leiden tot een lagere vraag naar opslag, wat vervolgens een negatieve impact zal hebben op de bezettingsgraad van het tankopslagbedrijf.

De bank voorziet met name in het tweede kwartaal van 2017 een 'betekenisvolle' verlaging van het aanbod.

Gezien de hoge vaste kostenbasis voorziet de bank tevens een negatieve operationele leverage, die niet gecompenseerd zal worden door de geplande uitbreiding van de capaciteit.

Het aandeel Vopak sloot de eerste handelsdag van de week 3,5 procent lager.

Het tankopslagbedrijf kreeg het ook voor de kiezen na berichten over concurrentie uit Iran met de opening van de Qeshm haven, waar de tarieven voor het bijtanken van schepen goedkoper zou zijn dan in Fujairah in de Verenigde Arabische Emiraten. De joint venture Vopak Horizon Fujairah, waar Vopak een belang in heeft van 33 procent, heeft met dezelfde dienstverlening in VAE een marktaandeel van 25 procent. Woordvoerder Chiel Rietvelt meldde niet op de hoogte te zijn van de laatste tarieven.

Iran benadrukte tevens dat circa 80 procent van de opgeslagen brandstoffen in Fujairah uit Iran komt. Rietveld wees echter op het internationale karakter van de havenstad en voegde toe dat de haven over "een divers pallet aan producten uit diverse regio's van de wereld" beschikt.  

Op 17 februari publiceert Vopak de bedrijfsresultaten over het afgelopen boekjaar. Over de eerste negen maanden van 2016 rapporteerde Vopak een licht hoger bedrijfsresultaat. Wat het vierde kwartaal betrof meldde CFO De Kreij weinig veranderingen te zien ten opzichte van het voorgaande kwartaal, "met dien verstande dat inmiddels behoorlijk wat contracten zijn verlengd, dus dat zijn er steeds minder voor het resterende deel van het jaar", aldus De Kreij. "Vandaar dat we inmiddels vrij zeker kunnen zeggen dat het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, het resultaat van vorig jaar zal overtreffen", voegde de financieel directeur toe. In 2015 boekte Vopak een EBITDA, exclusief eenmalige items, van 812 miljoen euro.

Het aandeel Vopak leverde op weekbasis 6,4 procent in op 40,39 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

37 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

56 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
VOPAK toevoegen aan uw watchlist 41,03 0,71% 0,29 40,74