DNB beboet GSFS voor speculeren met pensioenfonds

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2017, 15:02

Ook individuele bestuurders krijgen boetes.

(ABM FN-Dow Jones)  De Nederlandsche Bank heeft boetes opgelegd aan GSFS Asset Management voor grootschalige speculatie met geleend geld via de Stichting GSFS Pensionfund, die de bonussen van de medewerkers van de vermogensbeheerder belegt. Dit meldde de toezichthouder maandag.

DNB stelde vast dat de Stichting GSFS Pensioenfonds "in bewuste en nauwe samenwerking" met GSFS Asset Management op grote schaal dividendarbitrage heeft verricht. Daarbij werden aandelen ingekocht met geleend geld of derivatenconstructies. 

Daardoor werd er veel meer belegd dan de ingelegde premies, "soms tot wel achthonderd keer", volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven, dat uitspraak deed op 15 november 2016. Zo was bijvoorbeeld het balanstotaal van 354 miljoen euro aan het einde van 2012 honderd keer zo groot als  de pensioenverplichtingen op dat moment. 

Het fonds verdiende geld door op grote schaal aandelen te kopen, kort voordat het dividend op het betreffende aandeel betaalbaar werd gesteld. Omdat het pensioenfonds geen dividendbelasting hoefde te betalen, was het aandeel meer waard voor de koper dan voor de verkoper en konden partijen dit voordeel met elkaar delen.

Om te voorkomen dat het pensioenfonds koersrisico zou lopen, werd de levering van het juridisch eigendom bij de transactie uitgesteld tot na de dividenduitkering. De winst uit deze handel kwam voor een groot deel terecht bij GSFS en niet bij het pensioenfonds, blijkt uit de documenten.  

Het pensioenfonds gedroeg zich hiermee als een ondernemer en niet als een pensioenfonds, stelde het rechtbankcollege, dat een beroep van de vermogensbeheerder vorig jaar afwees. 

De beleggingsstrategie vertoonde overigens veel overeenkomst met de hoofdactiviteiten van GSFS Asset Management.

De werkwijze van het pensioenfonds was naar oordeel van DNB "ernstig" en "niet integer", onder andere omdat dit tot onacceptabele risico's voor deelnemers kon leiden. 

Het basisbedrag voor overtredingen van de pensioenwet bedraagt 500.000 euro. Het bedrag voor GSFS Asset Management werd echter verhoogd naar 4,98 miljoen euro, mede om het behaalde voordeel te ontnemen, stelde de toezichthouder. Dat behaalde voordeel werd geraamd op 4,94 miljoen euro.

Het Pensioenfonds kreeg een boete van 10.000 euro en drie pensioenfondsbestuurders ieder een boete van 25.000 euro. Een leidinggevende van GSFS Asset Management kreeg een boete van 50.000 euro. 

Verzoeken van de vermogensbeheerder om de boete niet te publiceren, om "voorziene onherstelbare reputatieschade" te voorkomen, werden niet ingewilligd. 

Het GSFS verweerde zich vergeefs door te stellen dat ze de pensioenwet niet kan hebben overtreden, omdat deze niet van toepassing is op de vermogensbeheerder. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

HP boekt lagere winst

Voormalige hardware divisie van Hewlett Packard verhoogt outlook hele fiscale boekjaar.

48 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ArcelorMittal sterkste stijger.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street lager gesloten

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting lager slot

Markt in afwachting van Jackson Hole symposium.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AHOLD KON toevoegen aan uw watchlist 16,55 -1,43% -0,24 16,79