Amerikaanse industrie blijft stevig groeien

Redactie ABM Financial News - 1 maart 2017, 16:46

ISM ziet versnelling, Markit vertraging in februari.

(ABM FN-Dow Jones) De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie is in februari opnieuw gegroeid, volgens woensdag gepubliceerde inkoopmanagersindices, waarvan er één wees op een verdere versnelling en de ander op een vertraging. 

De inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management (ISM) steeg van 56,0 in januari naar een hoger dan verwacht niveau van 57,7 in februari. Geraadpleegde economen mikten vooraf op een ongewijzigd indexniveau van 56,0. 

Eerder woensdagmiddag meldde de inkoopmanagersindex van Markit Economics juist een minder snelle toename van de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in februari, met een daling van 55,0 naar 54,3.

Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei van de industrie, terwijl een cijfer beneden de 50 betekent dat de sector krimpt. 

Volgens econoom Chris Williamson van Markit wordt de groei aangedreven door sterke binnenlandse vraag, in reactie op hogere consumentenbestedingen en toenemende bedrijfsinvesteringen, vooral door de energiesector. 

Ondanks de vertraging blijft de goederenproducerende sector volgens de econoom op koers voor het beste kwartaal in twee jaar tijd. Van een ongebreidelde groei-explosie of 'boom' zou geen sprake zijn omdat de export stagneert als gevolg van de sterke dollar, wat de groei tempert.

Het ISM-rapport, dat een versnelling van de groei meldde, sprak van een sterke omzet en vraag in een positief bedrijfsklimaat, met een waakzaam oog op grondstoffenprijzen en mogelijke inflatie.  

De ISM-index voor nieuwe orders steeg van 60 naar 65 procent, en die voor de productie steeg van 61 naar 63 procent. De werkgelegenheidsindex daalde juist, net als de prijsindex, die daalde van 69 naar 68 procent, doordat de inkoopprijzen van grondstoffen voor de twaalfde maand op rij stegen.

Zeventien van de achttien segmenten van de Amerikaanse maakindustrie meldden groei, volgens het ISM. De sterkst groeiende industrieën waren textiel, kleding, lederwaren, machinerie en computers en elektronica. Alleen het meubelsegment kromp.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursblik: Barclays verhoogt koersdoel TomTom

Koersdoel naar 6,75 euro.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: NSI bezig met herstel

Winst per aandeel en huuropbrengsten boven verwachting.

22 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: S&P verlaagt koersdoel voor AkzoNobel

Koersdoel omlaag naar 80 euro.

24 minuten geleden - Lees verder

Interesse Shell voor overname Equis Energy - media

Ook Japanse Softbank onder potentiele bieders.

29 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Intertrust sterk afgewaardeerd na waarschuwing

Deutsche Bank voorzag bescheidener verlies.

31 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.