Beursupdate: Damrak breed in het groen

Redactie ABM Financial News - 1 maart 2017, 10:58

Trump krijgt van belegger voordeel van de twijfel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 1,2 procent naar 501,19 punten, terwijl de AMX een plus van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,8 procent.

"De woorden van de Amerikaanse president vannacht voor het Amerikaanse Congres krijgen van de markt het voordeel van de twijfel", aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. "Zijn toonzetting was mild en in combinatie met goede macrodata uit onder andere Azië zet dat de index hoger", aldus Montfrooij.

Volgens de vermogensbeheerder is het voor de AEX wel van belang dat de index vandaag boven de 500 punten sluit. "Dat zou meer vertrouwen geven", aldus Montfrooij.

Uit China en Japan kwamen woensdag goede inkoopmanagersdata naar buten. In Duitsland bleek de werkloosheid over februari te zijn gedaald. De industrieën van de eurozone en Duitsland lieten over februari een groeiversnelling zien. De Franse industrie vertraagde vorige maand in bedrijvigheid. De Britten detoneerden met een daling van de activiteit in de industrie, die ook nog eens onder de verwachting uitkwam.

Later vandaag volgen nog cijfers over de Amerikaanse persoonlijke inkomens en uitgaven over februari, twee inkoopmanagersindexen van de Amerikaanse industrie over februari, de bouwuitgaven over januari, de wekelijkse olievoorraden, het Beige Book van de Federal Reserve en de autoverkopen over februari. Tussendoor worden de inflatiedata van Duitsland over februari gepubliceerd.

Olie noteerde woensdag hoger. Een april-future West Texas Intermediate bewoog 0,5 procent hoger op 54,27 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,6 procent won op 56,67 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0541. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0536 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0581 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter waren slechts een beperkt aantal kleine dalers. De plussen daarentegen waren flink aan de maat met dertien fondsen die meer dan een procent koerswinst bijschreven. Vooral banken liepen op nu de Federal Reserve een renteverhoging in maart nog lang niet van de agenda heeft geschrapt.

Ahold Delhaize boekte in het vierde kwartaal van 2016 zoals verwacht een lager, maar beter dan door analisten voorzien onderliggend operationeel resultaat en herhaalde de eerder afgegeven outlook voor 2017. Ahold Delhaize stelt aandeelhouders een dividend van 0,57 euro per aandeel in het vooruitzicht, wat een pay-out ratio van 48 procent betekent. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers was zeer te spreken over de nagenoeg in alle regio's verbeterde operationele marges, en was met name aangenaam verrast over de prestaties in de Verenigde Staten. Ook de omzet aldaar kon de analist bekoren. Naast de sterke kasstroom, wees Jefferies op resultaten van interne maatregelen op het gebied van synergie, en een kapitaalstructuur die aanvullende uitkeringen aan aandeelhouders rechtvaardigt. Het aandeel noteerde 2,9 procent hoger.

Boskalis Westminster verkocht zijn resterende belang in Fugro. Het belang van 9,38 procent van de Fugro-aandelen, in totaal ruim 7,9 miljoen stukken, werd voor een koers van 14,50 euro per aandeel geplaatst bij institutionele beleggers. Boskalis noteerde 0,8 procent hoger, het aan de AMX genoteerde Fugro gaf 1,7 procent prijs.

Van de Midkapfondsen liepen er in totaal zes fondsen in koers terug, maar ook hier bleven de verschillen met de slotnoteringen van dinsdag gering.

De grootste winst was weggelegd voor het aandeel Aperam, dat 2,7 procent steeg, gevolgd door Air France-KLM dat 2,5 procent duurder werd.

Bij de AScX-fondsen stemde het beeld overeen met dat van de bredere markt. AMG Advanced Metallurgical Group dikte 1,4 procent aan, Heijmans kreeg er 1,5 procent bij en financials KAS Bank en Van Lanschot stegen respectievelijk 1,5 en 2,3 procent.

Talpa verhoogde zijn bod op Telegraaf Media Groep van 5,90 naar 6,35 euro per aandeel. Talpa heeft het boekenonderzoek inmiddels succesvol afgerond en ook gesprekken met het bestuur en de commissarissen van TMG gevoerd. Het Belgische Mediahuis vond het nieuwe bod niet realistisch. "Elk bod van Talpa is kansloos, omdat het geen meerderheid kan halen. Een bod van Mediahuis en VP Exploitatie is het enige bod met zekerheid op succesvolle afronding", aldus Mediahuis. NIBC verhoogde het koersdoel voor TMG van 6,25 naar 6,50 euro met handhaving van het advies op Neutraal. KBC Securities achtte de kans van slagen voor Talpa met het hogere bod niet groter geworden. Het aandeel TMG noteerde 4,8 procent hoger.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94