Damrak sluit ruim boven 500 punten

Redactie ABM Financial News - 1 maart 2017, 17:55

Trump krijgt voordeel van de twijfel.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag hoger gesloten, waarbij de hoofdgraadmeter voor het eerst dit jaar, en met veel overtuiging, de grens van 500 punten slechtte. 

De AEX index sloot 2,0 procent, of 9,7 punten hoger op 505,04 punten, terwijl de AMX een plus van 1,2 procent liet optekenen. De AScX eindigde met een winst van 0,9 procent.

De laatste keer dat de AEX boven 500 punten sloot was op 10 oktober 2015 en een hoger slot dan woensdag werd in april van dat jaar voor het laatst vertoond.

Ondanks deze recordstanden is het “vooralsnog een goede regel om op een nieuwe high 'niet al te flauw' te zijn", meende fondsmanager Jacob Jurg van Trade Wind Capital. "Hoewel het een natuurlijke neiging is om angstig te worden van hoge niveaus, moet je erg oppassen met daarnaar te luisteren”, aldus Jurg.

"De woorden van de Amerikaanse president vannacht voor het Amerikaanse Congres krijgen van de markt het voordeel van de twijfel", aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management eerder woensdag. "Zijn toonzetting was mild en in combinatie met goede macrodata uit onder andere Azië zet dat de index hoger", aldus Montfrooij.

De AEX-index zag de winst geleidelijk oplopen na de nachtelijke toespraak van Trump, en werd daarbij geholpen door positieve macro-economische cijfers en een positieve marktreactie in de Verenigde Staten. 

Twee inkoopmanagersindexen voor de Amerikaanse industrie over februari toonden aanhoudende groei, waarbij de ISM-index op een versnelling wees en de Markit-index op een vertraging. 

De AEX-index stond eerder woensdag al boven de grens van 500 punten, nadat uit China en Japan goede inkoopmanagersdata naar buiten kwamen, terwijl in Duitsland de werkloosheid in februari bleek te zijn gedaald. 

De inflatie van de consumentenprijzen in Duitsland steeg in februari verder naar 2,2 procent, na de 1,9 procent van januari.

De industrieën van de eurozone liet een groeiversnelling zien, geholpen door Duitsland en ondanks een vertraging in Frankrijk. Een krimpende Britse industrie was een tegenvaller voor economen. 

Olie noteerde woensdag rond het sluiten van de beurs nagenoeg vlak. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent hoger op 54,09 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,3 procent won op 56,67 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0558. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0536 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0581 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was er slechts één kleine daler, Gemalto. Daar tegenover stonden 24 plussen, met de grootste uitslag voor zwaargewicht ArcelorMittal. Het staalconcern steeg 5,2 procent.

Koersen van banken liepen ook sterk op, nu de Federal Reserve een renteverhoging in maart nog lang niet van de agenda heeft geschrapt en de kans daarop door de markt steeds groter wordt ingeschat. ING won 3,9 procent en ABN AMRO 3,6 procent. 

Een andere sterke stijger was Ahold Delhaize, met 3,5 procent. De supermarktreus boekte in het vierde kwartaal van 2016 een meevallend onderliggend operationeel resultaat en herhaalde de eerder afgegeven outlook voor 2017.  Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers was zeer te spreken over de marges, die nagenoeg in alle regio's verbeterden, met name ook in de Verenigde Staten. Het concern verwacht de gedwongen verkoop van filialen in België snel te kunnen afronden en dan verder te integreren, zei CEO Dick Boer tegen ABM Financial News. Analistenhuis Jefferies wees op de behaalde kostensynergieën en ook overtollig kapitaal dat terug naar aandeelhouders kan.  

Boskalis Westminster meldde dinsdagavond zijn resterende belang van ruim 9 procent in Fugro te hebben verkocht, na het mislukken van een overnamepoging. Het belang werd voor 14,50 euro per aandeel geplaatst bij institutionele beleggers. Boskalis sloot 1,1 procent hoger. Midkap-fonds Fugro gaf 1,6 procent prijs.

ASML won 1,9 procent. nadat analisten van Morgan Stanley schreven dat Intel alle vertrouwen heeft in de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet van de Brabantse chipmachinefabrikant, waarmee Intel in hoge volumes chips wil kunnen produceren. "Dit neemt een grote zorg weg", aldus de Amerikaanse zakenbank.

Van de Midkapfondsen sloten vijf fondsen met verlies, aangevoerd door Fugro. 

Van de twintig stijgers was de grootste winst weggelegd voor Air France-KLM dat 4,4 procent hoger sloot op 6,93 euro, geholpen door een koersdoelverhoging bij Morgan Stanley. Analisten verhoogden het koersdoel van 5,00 naar 6,80 euro, op basis van een betere schuldpositie en lagere pensioenverplichtingen.

Roestvrij staalfabrikant Aperam won 2,9 procent, aansluitend bij de winst van grote broer ArcelorMittal in de AEX-index.

Bij de AScX-fondsen stemde het beeld overeen met dat van de bredere markt: acht kleine dalers en achttien stijgers. 

AMG Advanced Metallurgical Group dikte 2,2 procent aan en detacheerder Brunel deed het nog iets beter met een winst van 2,7 procent.

Beperkte winsten waren er voor de financials KAS Bank en Van Lanschot, met respectievelijk 0,3 procent en 1,3 procent.

Het aandeel Telegraaf Media Groep sloot 3,9 procent hoger en was daarmee de sterkste stijger onder de Smallcaps, nadat Talpa zijn bod op TMG verhoogde van 5,90 naar 6,35 euro per aandeel. Het bedrijf van televisietycoon John de Mol deed boekenonderzoek en voerde gesprekken met het bestuur en de commissarissen van TMG, alvorens het bod te verhogen. Talpa's rivaal in de overnamestrijd, het Belgische Mediahuis vond het nieuwe Talpa-bod niet realistisch. "Elk bod van Talpa is kansloos, omdat het geen meerderheid kan halen. Een bod van Mediahuis en VP Exploitatie is het enige bod met zekerheid op succesvolle afronding", aldus Mediahuis. 

NIBC verhoogde niettemin het koersdoel voor TMG van 6,25 naar 6,50 euro met een neutraal advies. KBC Securities denkt dat de kans van slagen voor Talpa met het hogere bod niet is gestegen.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones index handelde woensdag rond het sluiten van de Europese aandelenhandel 1,2 procent hoger op 21.068,09 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won ook 1,2 procent en techbeurs Nasdaq steeg 1,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

18 minuten geleden - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

36 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

44 minuten geleden - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

49 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93