Europese beurzen hoger rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 1 maart 2017, 12:31

Aandacht verschuift van Trump naar Federal Reserve

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren woensdag rond het middaguur hoger, vanwege de toenemende verwachting dat de Federal Reserve de rente in maart gaat verhogen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,1 procent op 374,41 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,4 procent op 12.003,26 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,5 procent op 4.929,31 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,9 procent hoger op 7.330,80 punten.

"Trump's eerste 'presidentiële' speech bleek niet in staat om de solide boodschap van de 'hawkish' Fed te overschaduwen", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. "Het is opmerkelijk dat we geen grote neerwaartse beweging van de goudprijs zien ondanks het feit dat de kans dat de Federal Reserve de rente in de loop van maart verhoogd is gestegen tot bijna 82 procent", voegde de marktvorser toe. "De reeks inkoopmanagersindexen die gedurende het verloop van de handelsdag staan geagendeerd verdienen aandacht, maar het enige wat vanaf nu telt is de speech van Fed-voorzitter Janet Yellen komende vrijdag", concludeerde Aslam.

"Misschien dat de aandelenmarkten blij zijn met het feit dat Trump bij het Congres aandringt op een verhoging van het infrastructuurfonds tot 1 biljoen dollar, aangezien er eerder bezorgdheid bestond dat hij zijn infrastructurele plannen zou doorschuiven richting 2018", aldus marktanalist Kathleen Brooks van City Index. "Echter, dit lijkt de markt niet naar een hoger niveau te tillen. In plaats daarvan lijkt een mogelijke rally af te hangen van de reactie van de markt op een Fed-renteverhoging over twee weken", voegde Brooks toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid in de industrie in de eurozone in februari in een hoger tempo is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 55,2 in januari naar 55,4 in februari, het hoogste niveau in 70 maanden.

De individuele lidstaten van de eurozone lieten echter een verdeeld beeld zien. De Duitse economie groeide in februari harder, evenals de Italiaanse en Nederlandse economie. In Spanje was echter sprake van een vertraging van de groei, evenals in Frankrijk. Ook de bedrijvigheid in de Britse industrie groeide in februari in een lager tempo.

Tevens werd bekend dat de voor seizoensinvloeden aangepaste werkloosheid in februari is gedaald met 14.000. Het aangepaste werkloosheidspercentage noteerde echter ongewijzigd op 5,9 procent.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent op 54,20 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 56,79 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0539. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0536 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0589 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Britse multinationals noteerden woensdagochtend hoger, vanwege het lagere Britse pond. Moderetailer Burberry steeg 1,4 procent, nadat het aandeel dinsdag ook al in trek was. British American Tobacco won 0,9 procent en Imperial Brands noteerde 0,8 procent hoger.

ENI handelde rond het middaguur 0,5 procent hoger, nadat de Italiaanse olieproducent in het vierde kwartaal een verlies wist om te buigen in een nettowinst.  

De producent van bouwmaterialen CRH steeg 4,2 procent, nadat het concern over het afgelopen boekjaar hogere resultaten rapporteerde gesteund door een hogere omzet, kostenbesparingen en winst uit nieuwe acquisities.

MAN Group verloor 4,2 procent, nadat de hedge fund-manager over 2016 een verlies voor belastingen rapporteerde van 272 miljoen dollar, met name vanwege eenmalige lasten.

ITV steeg 1,9 procent, nadat het mediabedrijf meldde een speciaal dividend te willen uitkeren en liet weten vertrouwen te hebben in de toekomst. Het concern rapporteerde over het afgelopen boekjaar een daling van de nettowinst tot 448 miljoen pond.

Covestro noteerde 4,3 procent lager, nadat het Duitse Bayer zijn belang in de kunststofproducent verlaagde tot 53,3 procent in aanloop naar de geplande overname van het Amerikaanse Monsanto. Bayer won 1,7 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,5 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,3 procent lager op 2.363,64 punten. De Dow Jones index eindigde 0,1 procent in het rood op 20.812,24 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent op 5.825,44 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Arcadis krijgt Amerikaanse opdracht voor bestrijding overstromingen

Opdracht heeft waarde van bijna 12 miljoen dollar.

13 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

Koersdoel naar 36,00 euro.

25 minuten geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel waarschijnlijk naar private equity - media

Vijf partijen in de race voor overname volgens De Telegraaf.

39 minuten geleden - Lees verder

Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Reeks aan Europese inkoopmanagersindexen op de rol.

49 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse industrie behaalt weer meer omzet

Omzetstijging van 7,3 procent in tweede kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77