Europese beurzen sluiten in het groen

Redactie ABM Financial News - 1 maart 2017, 18:47

Trump beloof flink in Amerikaanse infrastructuur te besteden.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,5 procent op 375,69 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 2,0 procent op 12.067,19 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 2,1 procent op 4.960,83 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,6 procent hoger op 7.382,90 punten.

Aandelenbeurzen reageerden positief op een toespraak van de Amerikaanse president Donald Trump voor het congres waarin hij beloofde 1 biljoen dollar aan infrastructuur te besteden.

"Fed bestuurders spraken kort voor de speech van Trump over het vooruitzicht van een renteverhoging. Nu heerst er optimisme op de markten, die verwachten dat de hogere overheidsuitgaven zullen leiden tot meer inflatie, wat op zijn beurt leidt tot hogere rendementen voor bedrijven in de bouw en industrie, terwijl de hogere rente goed is voor financials", verklaarde analist Michael Hewson van CMC Markets de reactie op de aandelenbeurzen.

Uit een rapport van ABN AMRO bleek dat de kans op een renteverhoging in maart flink is toegenomen. Econoom Maritza Cabezas wees behalve op de uitspraken van de beleidsmakers van de Federal Reserve ook op goede macrocijfers. ABM AMRO rekent dit jaar op tenminste drie verhogingen. Een vierde hangt af van de omvang en de timing van de fiscale maatregelen.

Het was vandaag ook de dag van de industriële inkoopmanagersindices. De index voor de eurozone wees op een aantrekkende groei en steeg van 55,2 in januari naar 55,4 in februari, het hoogste niveau in 70 maanden.

De individuele lidstaten van de eurozone lieten echter een verdeeld beeld zien. De Duitse economie groeide in februari harder, evenals de Italiaanse en Nederlandse economie. In Spanje was echter sprake van een vertraging van de groei, evenals in Frankrijk. Ook de bedrijvigheid in de Britse industrie groeide in februari in een lager tempo.

Tijdens de middaghandel bleek uit de inkoopmanagersindex van Markit dat de activiteit in de Amerikaanse industrie iets minder hard is gestegen. De index daalde van 55,0 naar 54,2. Een kwartier later volgde de ISM-index en deze wees op een versnellende groei van bedrijvigheid. De ISM inkoopmanagersindex steeg van 56,0 naar 57,7 in februari.

Verder was er nog nieuws uit Duitsland, waar de werkloosheid daalde en de inflatie opliep naar 2,2 procent.

Olie noteerde woensdag vlak tot lager. Een april-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent op 53,95 dollar, terwijl een mei-future Brent vlak noteerde op 56,48 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0588. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0536 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0581 op de borden.

Bedrijfsnieuws

ENI sloot 3,3 procent hoger, nadat de Italiaanse olieproducent in het vierde kwartaal een verlies wist om te buigen in een nettowinst.  

De producent van bouwmaterialen CRH rapporteerde hogere resultaten gesteund door een hogere omzet, kostenbesparingen en winst uit nieuwe acquisities. CRH heeft een flinke blootstelling aan de Amerikaanse markt en de koers reageerde daarom ook positief op de verklaring van president Trump over meer bestedingen voor infrastructuur. Het aandeel CRH steeg 5,2 procent.

MAN Group verloor 3,8 procent, nadat de hedge fund-manager over 2016 een verlies voor belastingen rapporteerde van 272 miljoen dollar, met name vanwege eenmalige lasten.

ITV steeg 3,2 procent, nadat het mediabedrijf meldde een speciaal dividend te willen uitkeren en liet weten vertrouwen te hebben in de toekomst. Het concern rapporteerde over het afgelopen boekjaar een daling van de nettowinst tot 448 miljoen pond.

Covestro zakte 3,4 procent, nadat het Duitse chemiebedrijf Bayer zijn belang in de kunststofproducent verlaagde tot 53,3 procent in aanloop naar de geplande overname van het Amerikaanse Monsanto. Bayer won 1,7 procent.

Tussenstanden Wall Street 

De Dow Jones index handelde woensdag rond het sluiten van de Europese aandelenhandel 1,2 procent hoger op 21.068,09 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won ook 1,2 procent en techbeurs Nasdaq steeg 1,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

52 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

59 minuten geleden - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

2 uren geleden - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07