Resultaat Office Depot hoger door extra week

Redactie ABM Financial News - 1 maart 2017, 13:39

Kantoorwinkelketen handhaaft verwachting voor 2017.

(ABM FN) Office Depot heeft in het vierde kwartaal opnieuw meer winst geboekt op minder omzet, geholpen door een extra week, en handhaafde zijn verwachting voor het resultaat in 2017. Dit maakte het kantoorartikelenbedrijf uit Florida woensdag bekend. 

"Office Depot heeft opnieuw een jaar van meer winstgevendheid afgeleverd in 2016, hoewel de bedrijfsvoering substantieel verstoord werd door de poging om Staples over te nemen", zei de nieuwe CEO Gerry Smith. 

De topman wees op het hoger dan aangekondigde aangepast operationeel resultaat van 471 miljoen dollar, waar het bedrijf een kwartaal eerder nog uitging van 450 miljoen tot 470 miljoen dollar.

"Ik geloof dat we deze beweging kunnen voortzetten in 2017, met een focus op het stabiliseren van de omzet, kostenbesparingen en het driejarige strategische plan", zei Smith.

De nettowinst in het vierde kwartaal steeg naar 80 miljoen dollar, van 15 miljoen dollar een jaar eerder.

De kwartaalomzet daalde met 2 procent van 2,8 miljard naar 2,7 miljard dollar, ondanks de aanwezigheid van een 53ste week in het afgelopen boekjaar. De jaaromzet zate naar 11,0 miljard dollar, van 11,7 miljard dollar een jaar eerder. 

De operationele winst nam toe van 42 miljoen naar 57 miljoen dollar. De stijging kon geheel worden toegeschreven aan de extra week, die het operationeel resultaat met 15 miljoen dollar stuwde. 

Het operationele resultaat over het volledige boekjaar werd voor 55 miljoen dollar gedrukt door reorganisatie-, fusie- en transitiekosten. Zonder deze bijzondere posten steeg het operationeel resultaat van 83 miljoen dollar naar 111 miljoen dollar in het vierde kwartaal. 

Fusiepoging Staples

Office Depot is aan het herstellen van onze langdurige poging om te fuseren met Staples. Die fusie werd gedwarsboomd door de mededingingsautoriteiten en dwong Staples tot het betalen van een break-up fee van 250 miljoen dollar, die Office Depot in het tweede kwartaal kon bijboeken. 

Het bedrijf stoot nu de buitenlandse activiteiten af en richt zich op de integratie van de acquisitie OfficeMax in Noord-Amerika. Dit heeft vorig jaar meer dan 700 miljoen dollar aan synergievoordelen opgeleverd, wat uiteindelijk moet oplopen tot meer dan 750 miljoen dollar. 

Outlook 

De komende drie jaar zullen 300 van de circa 1.800 winkels worden gesloten. Vorig jaar werden er 123 winkels gesloten en dit jaar gaan er nog 75 dicht. 

Dit betekent dat ook in 2017 de omzet zal dalen, terwijl er nog steeds wordt gemikt op een aangepaste operationele winst van 500 miljoen dollar. Dat zou een stijging zijn van circa 10 procent, wanneer de 53ste week van 2016 niet wordt meegeteld.

Het bedrijf verwacht verder dit jaar 200 miljoen dollar uit te geven aan investeringen, onder andere in het ombouwen van 100 winkels naar een nieuw format. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

22 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

29 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

55 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.